назад

Про законодавчі зміни в знятті з реєстрації місця проживання розповідали особам похилого віку Шишаччини

Донедавна зняття з реєстрації та виселення людини з житла без її згоди було лише у судовому порядку, якщо особа добровільно не погодилась. Наразі внесені зміни зокрема у ст. 18 Закону України “Про надання публічних послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання”, який набув чинності 21 січня 2023 року. І наразі одна людина має право зняти з реєстрації іншу без рішення суду.

З метою підвищення правової обізнаності громадян  фахівчиня правової допомоги Шишаччини Катя Малаш провела семінар для “Університету ІІІ віку” на базі Комунальної установи “Центр надання соціальних послуг Шишацької селищної ради” на тему «Законодавчі зміни в знятті з реєстрації місця проживання».

Під час заходу юристка проінформувала присутніх про те, що зняття з реєстрації місця проживання здійснюється за заявою власника житла приватної форми власності до органу реєстрації, тобто виконавчого органу сільської, селищної або міської ради. При собі власник повинен мати оригінали паспорта, ідентифікаційного номера та правовстановлюючі документи на житло. Якщо у квартирі є співвласники, то має бути їхня згода на зняття реєстрації іншої людини. Зокрема, з реєстрації можна зняти лише повнолітню особу. Щодо неповнолітніх — можна зняти з реєстрації тільки при умові, що також виписують одного з батьків.

Катя Малаш звернула увагу на те, що за послугу щодо зняття з зареєстрованого місця проживання заявник сплачує адміністративний збір у розмірі 1,5 відсотка прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, що у 2023 році – складає 40,26 грн.

Після завершення заходу працював консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, де присутні мали можливість поставити запитання та отримати відповіді.

Варто нагадати, що в умовах воєнного стану отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна зателефонувавши на Єдиний телефонний номер системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки в межах України безкоштовні). Також звернутися за безоплатною правовою допомогою можна до Шишацького бюро правової допомоги за адресою: смт. Шишаки, вул. Партизанська, 2, за  (05352)9-24-13.