назад

Консультантам та кураторам юридичних клінік – про практичні аспекти комунікації юриста з клієнтом розповіли на Сумщині

У ході професійної діяльності юристам, незалежно від їх спеціалізації, постійно доводиться спілкуватися з людьми, причому нерідко в екстремальних умовах, підтримувати із ними на належному рівні психологічний контакт, активно впливати на перебіг комунікативних процесів. Днями фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області виступили в якості запрошених спікерів на тренінгу для консультантів та кураторів юридичних клінік «Консультування в сфері захисту прав споживачів фінансових послуг: практичний інструментарій для юридичних клінік», який відбувся на базі Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету*.

 

У рамках тренінгу юристи центру розкрили питання щодо практики консультування у сфері фінансових послуг, методів роботи з клієнтами під час надання консультацій та практичних аспектів комунікації з клієнтом.

“Діяльність юриста – це свого роду тугий вузол проблемних аспектів соціального життя, де неодмінним фактором мовної комунікації є дотримання традиційних постулатів: будь ввічливий – уникай неправди – не зашкодь”,- наголосила під час онлайн зустрічі юристка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Яна Кравець. 

При наданні консультації неможливо прорахувати всі нюанси заздалегідь,  у комунікації завжди є елемент несподіванки. Прийняти рішення треба тут і зараз, щоб змінити вектор розвитку подій. Під час тренінгу спікерка акцентувала увагу на питаннях:

  • Що таке комунікація  і чим вона корисна для юриста?
  • Дотримання правил адвокатської етики.
  • Етапи комунікації з клієнтом. 

А водночас на завершення своєї частини доповіді, надала корисні поради для  консультантів та кураторів юридичних клінік, що можна буде застосувати далі на практиці.

Начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак проінформував присутніх стосовно особливостей комунікації юристів з клієнтами “гарячої лінії” 0800213103.

За словами Ігоря Шпака: “Для того, щоб ваші консультації були ясними, повними, лаконічними та коректними, важливо слідувати чотирьом етапам комунікації, а саме етап перший – встановлення контакту, другий – інтерв’ювання, третій – власне консультування, і останній  – це завершення розмови”.

Варто зауважити, що вразливість клієнтів, які звертаються по допомогу, насамперед зумовлена вразливістю їх становища: вони не можуть самостійно вирішити своє питання через, наприклад, брак знань у цій сфері. Це й зумовлює звернення до сторонніх за консультацією. 

“Для фахівців більшість запитань клієнтів є типовими, однак для людини, яка звертається, таке запитання може бути чимось особистим, особливо значущим. Тому, розуміючи, що зараз потрібно буде розповісти щось особисте, людина може переживати стрес, страх, або інші емоції, які необхідно максимально «прибрати» на початку комунікації”, – розповіла під час свого виступу фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Наталія Поставська.

Окрім того,  під час тренінгу Наталія Поставська поділися досвідом проведення дослідження “Таємний клієнт” в системі безоплатної правової допомоги Сумщини.

По завершенню консультанти та куратори юридичних клінік мали змогу задати питання спікерам та отримати вичерпні відповіді.

Довідково: *Захід відбувся в рамках реалізації проекту 619998-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг» за програмою Еразмус+ напрям Жана Моне.