назад

Реалізація проєкту “Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство” у військовий час на Житомирщині

Навіть у військовий час залишається важливим напрям роботи представників системи БПД, пов’язаний з покращенням правової обізнаності громадян у сфері земельних відносин.

Правники системи БПД Житомирщини продовжують здійснювати виїзні правопросвітницькі заходи та консультування населення в межах реалізації проєкту “Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство”.

10 листопада завідувач Брусилівського бюро правової допомоги Юрій Ободзінський відвідав село Осівці Брусилівської селищної ради. Він забезпечив роботу консультаційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги, а згодом проінформував мешканців та працівників громади щодо зміни цільового призначення земельної ділянки. Також торкнувся теми “Призначення житлової субсидії в умовах воєнного стану”.

Наприкінці візиту в Осівці представник системи БПД забезпечив адресний підхід особам з обмеженими можливостями пересування, відвідавши їх вдома. Одній з них, внутрішньо переміщеній, пан Юрій розповів про захист прав вимушених переселенців та гарантовані пільги від держави.

14 листопада представниці Черняхівського та Радомишльського бюро правової допомоги Юлія Поліщук і Оксана Дзюбенко також долучилися до реалізації агропроєкту в Житомирському районі.

Пані Оксана відвідала Межиріцький старостинський округ Вишевицької ОТГ, а пані Юлія – Видиборський старостинський округ Черняхівської ОТГ та Вільський старостинський округ Оліївської ОТГ. Обидві наші фахівчині надали правові консультації з питань земельного, сімейного, трудового та спадкового законодавства. Провели інформаційно-просвітницькі заходи для землекористувачів та трудових колективів старостатів щодо земельних правовідносин в умовах воєнного стану, висвітлили інформацію на тему   “Встановлення факту смерті на окупованій території та в зоні бойових дій”.

Правниця Черняхівського БПД також поспілкувалася із землекористувачами-юридичними особами ПП “Жерм”, що орендують земельні ділянки на території сіл Очеретянка та Федорівка Черняхівського ОТГ. Мова йшлася про поновлення строків договорів оренди землі в умовах воєнного стану.

“Земельна реформа вже встигла обрости чисельними міфами про небезпеки та ризики. Певною мірою це наслідок необізнаності українців у сфері земельних правовідносин”, – вважає виконуючий обов’язки директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін. – “Серед питань, які найбільш хвилюють людей: щодо управління землями громад та стосовно безоплатного надання земельних ділянок у власність із земель запасу. Також спостерігаються питання оподаткування, легалізації використання земель, тобто оформлення прав на землю тощо. Тож, наразі потрібно, щоб люди орієнтувалися в земельному законодавстві, і система безоплатної правової допомоги Житомирщини активно цьому сприяє”.