назад
26.07.17

Реалізація прав засуджених у сучасному українському суспільстві

OkM 2017 07 24 seminar 1Сфера застосування кримінальних покарань завжди була і залишається однією з найбільш вразливих сфер у житті суспільства та державної політики. І це не дивно, оскільки основним змістом покарання є застосування примусу і, відповідно, правообмежень до особи. Саме у цій сфері діяльності ризик зловживань щодо особи, яка зазнала правообмежень, а отже позбавилася певної міри захисту, є дуже високим. Для попередження ймовірних правопорушень начальником Лебединського бюро правової допомоги Сергієм Івановим разом з Лебединським районним відділом з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України (керівник Анатолій Глух), серед осіб, що перебувають у них на обліку (засудженні до покарання без позбавлення волі) 24 липня року проведено семінар на тему “Реалізація прав засуджених в сучасному українському суспільстві”.

Під час семінару Сергій Іванов роз’яснив, що засуджені мають право: на отримання інформації про свої права і обов’язки, порядок і умови виконання та відбування призначеного судом покарання; на гуманне ставлення до себе і на повагу гідності, властивої людській особистості; на охорону здоров’я, що забезпечується системою медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних заходів, а також поєднанням безоплатних і платних форм медичної допомоги. Засуджені, які мають розлади психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи інших одурманюючих засобів, можуть за їхньою письмовою згодою пройти курс лікування від вказаних захворювань тощо.

Засуджені іноземці мають право підтримувати зв’язок із дипломатичними представництвами і консульськими установами своїх держав, особи без громадянства, а також громадяни держав, що не мають дипломатичних представництв або консульських установ в Україні, – з дипломатичними представництвами держави, яка взяла на себе охорону їхніх інтересів або міжнародними органами чи організаціями, які здійснюють їхній захист. Все це свідчить про те, що іноземні громадяни й особи без громадянства під час відбування покарання не є безправними.

Наприкінці виступу Сергій Іванов акцентував увагу, що кожному засудженому гарантується право на правову допомогу, для одержання якої вони можуть користуватися послугами адвокатів або інших фахівців у галузі права».

 

Наприкінці присутнім роздано інформаційні буклети з контактами Лебединського бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29; т. (05445) 2-14-12.