назад

Реалізація свого виборчого права внутрішньо переміщеними особами на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року

IMG1Указом Президента України від 21 травня 2019 року № 303/2019 “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів” позачергові вибори народних депутатів України (далі – депутати) призначено на 21 липня 2019 року. Проведення позачергових виборів депутатів здійснюється з особливостями, встановленими статтею 107 Закону.

Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Участь громадян України у виборах депутатів є добровільною. Громадянам України забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні. Голосування на виборах депутатів є таємним. Кожний виборець голосує на виборах особисто.

Статтею 8 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” передбачено, що внутрішньо переміщена особа реалізуєIMG2 своє право голосу, зокрема, на виборах народних депутатів України шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси відповідно до частини 3 статті 7 Закону України “Про Державний реєстр виборців”, згідно з якою за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на цих виборах, орган ведення Державного реєстру виборців (далі – орган ведення Реєстру) може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, тобто до 15 липня 2019 року включно. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

До модульного містечка для переселенців у місті Запоріжжя 10 липня 2019 року завітали радниця Міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб у Запорізькій області Анастасія Перепелиця, регіональний представник Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» – громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Запорізькій області Максим Бабак та головний спеціаліст Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Ірина Пісецька. Фахівці розповідали громадянам компактного поселення внутрішньо переміщених осіб про їх виборче право на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. Як голосувати внутрішньо переміщеним особам і виборцям, виборча адреса яких відноситься до тимчасово окупованої території України, порядок звернення виборця до органу ведення Реєстру у разі зміни його персональних даних, як перевірити своє включення до списків виборців на виборчій дільниці, як проголосувати на виборах не за IMG 9263зареєстрованим місцем проживання, як реалізувати право голосу громадянам України, які не мають зареєстрованого місця проживання та на інші питання надавалися консультації та роз’яснення.

Внутрішньо переміщеним особам було надано інформаційні роз’яснення щодо їх прав на безоплатну правову допомогу. Роздавалися інформаційні буклети.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).