назад

Реально отримати безоплатну правову допомогу, навіть якщо знаходишся в місцях позбавлення волі

187-1Навіть якщо Ви не маєте коштів на юристів та адвокатів, реально захистити свої права. Ба більше: отримати безоплатну правову допомогу мають змогу навіть ті, хто знаходиться в місцях позбавлення волі.




Фотографія з Інтернету

Законом України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги мають також затримані, підозрювані, обвинувачені та засуджені особи. «Особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, мають право на всі види правової допомоги, зокрема захист, представництво інтересів та складення документів процесуального характеру», – пояснила начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ірина Довганюк.

Щоб скористатися таким правом, потрібно зробити три кроки:

1. Написати заяву (вказати прізвище, ім’я та по батькові; дату народження; вирок, яким засуджено; найменування та адресу фактичного місця перебування засудженого; статтю Закону України «Про кримінальну відповідальність», за якою засуджено; вид призначеного покарання; початок і кінець строку відбування покарання; вид правових послуг, які бажає отримати засуджена особа).
2. Подати заяву (згідно з вимогами статті 8 Кримінального виконавчого кодексу України, її необхідно направити через адміністрацію установи виконання покарань до відповідного Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це слугуватиме підтвердженням того, що особа відбуває покарання саме там, і дасть їй можливість скористатися послугами адвоката, роботу якого оплатить держава).
3. Очікувати (протягом 10 робочих днів уповноважений орган системи безоплатної правової допомоги зобов’язаний забезпечити адвоката).

Позбавлення батьківських прав, виплата аліментів, розлучення, захист у кримінальному процесі, необхідність перегляду рішення суду, визнання права власності на спадкове майно – не важливо, яке невирішене питання спонукатиме засудженого звернутися по допомогу, оскільки ця категорія осіб має право на всі види правових послуг.

До речі, за період діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області таку допомогу забезпечено 68 особам.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).