назад

Регіональний круглий стіл «СПІВПРАЦЯ СИСТЕМИ НАДАННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ТА ОРГАНІВ АДВОКАТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ»

18.03.2015 round table18 березня 2015 року в приміщенні Житомирського обласного центру з надання БВПД було проведено регіональний круглий стіл «Співпраця системи надання безоплатної правової допомоги та органів адвокатського самоврядування».

Участь в круглому столі взяли:

Наталія Радушинська – заступник директора Центру.

Валерій Прокопчук – Голова Ради адвокатів Житомирської області,

Віталій Бивалькевич – Голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури в Житомирській області,

Тетяна Кулик – секретар Ради адвокатів Житомирської області,

Віталій Галагуз – Голова Житомирського відділення ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу»,

Євген Грішин – член наглядової ради ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу»,

Володимир Дятел – Голова комісії з оцінки якості Ради адвокатів Житомирської області.

Під час круглого столу у ході конструктивної дискусії було обговорено ряд важливих питань , що стосуються вимог до професійної етики адвокатів , співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу, удосконалення порядоку та умов проведення конкурсу адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги , якими повинні бути стандарти якості надання безоплатної правової допомоги в цивільних і адміністративних справах та інші.

Детально ознайомитись із порядком денним заходу можна тут.

З вітальним словом перед учасниками круглого столу виступила заступник директора Центру Наталія Радушинська, я ка зазначила необхідність досягнення єдності заради єдиної мети – ефективного, своєчасного, якісного надання правової допомоги; підвищення професійного рівня адвокатів та зміцнення їх ролі в системі правосуддя. Необхідність такої єдності, зазначила Наталія Радушинська, на разі стоїть і перед державою, і перед суспільством, і перед адвокатурою зокрема.

Особливо жваве обговорення викликало питання щодо професійної етики адвокатів у зв’язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії) . Зокрема, голова КДК Віталій Бивалькевич зазначив, що адвокат залучений до ОПД фактично не зацікавлений в тому, щоб належним чином захистити інтереси клієнта, як правило абсолютно необізнаний з правовою позицією свого колеги-адвоката, який безпосередньо здійснює захист. На практиці фактично слідчі органи та суди, залучаючи адвоката на ОПД, нехтують поважністю причини відсутності адвоката, який здійснює захист та руйнують його позицію захисту. Всі учасники круглого столу погодились з цією думкою та вказали на те, що тут має місце певна колізія між правовими нормами та етичними нормами, між Правилами етики адвоката та нормами КПК.

Ще одним важливим питанням учасники круглого столу визначили співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу. Зокрема, голова Ради Валерій Прокопчук зазначив, що не обмежуючи конституційне право на вільний вибір захисника, слід обмежити кількість замін захисників, так як клієнти часто недобросовісно користуються цим правом, затягуючи розгляд кримінальних проваджень. На думку секретаря Ради адвокатів Тетяни Кулик , слід пам’ятати , що на оплату праці адвокатів витрачаються державні кошти. При заміні адвоката, витрати з державного бюджету, на оплату послуг адвокатів для «примхливих» клієнтів зростають. Учасники заходу погодились з тим, що заміна одного захисника на іншого повинна мати місце лише за наявності об’єктивних , обґрунтованих та вамогих причин, які повинні встановлюватись та ретельно перевірятись слідчим органом та судом.

Голова комісії з оцінювання якості надання правової допомоги Володимир Дятел вказав на те, що розробка та впровадження Стандартів якості надання БВПД у цивільних та адміністративних справах є необхідною умовою для отримання громадянами якісної, повної та своєчасної допомоги. Дотримання адвокатом Стандартів якості буде дисциплінувати адвокатів та сприяти підвищенню рівня їх професійності та добросовісності.

Голова Житомирського відділення ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Віталій Галагуз зазначив , що дуже важливим , однак наразі проблемним, питанням є виділення робочих кімнат для адвокатів, насамперед, у судах першої інстанції. Всі учасники круглого столу погодились з тим, що це є дійсно нагальною потребою адвокатури в цілому , так як відсутність таких приміщень для адвокатів значно знижує їх ділову репутацію та можливість ефективно працювати. Відсутність кімнат для роботи адвокатів в судах вказує на те, що діюча система правосуддя не бачить адвокатів рівноправними учасниками процесу.

За результатами обговорення учасники круглого столу внесли ряд слушних пропозицій, зокрема було вирішено подати спільне звернення до Судової адміністрації Житомирської області та судів першої та апеляційної інстанції з проханням про виділення робочих приміщень для адвокатів, а також започаткувати проведення спільних каскадних тренінгів та семінари для адвокатів Ради та системи БВПД з метою підвищення кваліфікації адвокатів.

Фото з круглого столу можна переглянути тут