назад

Регіональний центр налагодив співпрацю з Житомирським міським відділом з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції

17.05.2017 - narada 117 травня у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області провели нараду з представниками Житомирського міського відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

У нараді взяли участь директор Регіонального центру Олександр Гербеда, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Олег Врублевський, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру Олена Герасименко, начальник Житомирського міського відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Анатолій Бобриньов, заступник начальника Житомирського міського відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Світлана Мудрієвська, старший інспектор Житомирського міського відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Віталій Бабич.

На початку наради директор Регіонального центру Олександр Гербеда повідомив про правові підстави та порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Розповів про юрисдикцію Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та порядок надання безоплатної правової допомоги.

Також наголосив на тому, що з 1 вересня 2016 року на території Житомирської області розпочали свою роботу 19 бюро правової допомоги, які здійснюють активну правоосвітницьку діяльність, надають кожній особі безоплатну правову допомогу та доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

17.05.2017 - narada 4

Начальник Житомирського міського відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Анатолій Бобриньов відмітив, що надання безоплатної правової допомоги є нагальною потребою для громадян.

Адже дуже багато людей потребують кваліфікованої правової допомоги для захисту особистих прав. Після прийняття 05.02.2015 року Закону України «Про пробацію», а також Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених» від 7 вересня 2016 року №1492-VIII в Україні започаткований інститут досудової пробації.

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Олег Врублевський роз`яснив, яким чином відбувається процес призначення адвокатів у кримінальних провадженнях, у цивільних та адміністративних справах.

Висловив думку про те, що так як працівник пробації є незалежною, неупередженою особою, яка може донести до суду потрібну інформацію для визначення міри відповідальності, а тому участь обвинуваченого у підготовці досудової доповіді є дуже важливою. Відповідно сприяти цьому може інформування обвинувачених або їх родичів та законних представників про досудову доповідь на стадії надання вторинної правової допомоги.

17.05.2017 - narada 2

Начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру Олена Герасименко акцентувала увагу на необхідності об’єднувати свої зусилля на підвищення правової свідомості та обізнаності громадян про свої права.

Згодом присутні обговорили механізм співпраці стосовно обміну інформацією між сторонами щодо права осіб, обвинувачених у вчиненні злочину, на безоплатну правову допомогу та підготовку досудової доповіді, поширення інформаційних друкованих матеріалів щодо реалізації досудової пробації в центрах надання безоплатної вторинної правової допомоги, поширення друкованої інформації щодо права на безоплатну правову допомогу у приміщеннях уповноважених органів з питань пробації, організації та проведення інформаційно-просвітницьких заходів.

17.05.2017 - narada 5

Житомирський міський відділ з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції зобов’язався:

  • надавати інформацію, яка має значення для обвинуваченого;
  • продовжувати проведення навчання та обмін досвідом для працівників центрів та управління щодо надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.
  • поширювати друковану інформацію щодо права на безоплатну правову допомогу у приміщеннях уповноважених органів з питань пробації;
  • на постійній основі запрошувати фахівців центрів з надання безоплатної правової допомоги до участі у відповідних інформаційно-просвітницьких заходах, які проводяться уповноваженими органами з питань пробації.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області у свою чергу зобов’язався:

  • на постійній основі здійснювати обмін інформацією, яка має значення для обвинуваченого;
  • поширювати друковану інформацію щодо реалізації досудової пробації в центрах надання безоплатної вторинної правової допомоги;
  • на постійній основі запрошувати працівників уповноважених органів з питань пробації, до участі у відповідних інформаційно-просвітницьких заходах, які будуть проводитись Регіональним і місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Підсумовуючи зустріч, присутні підписали протокол робочої наради та узгодили спільні плани та заходи на 2017 рік.

17.05.2017 - narada 3