назад

Регіональний центр провів лекцію для працівників органів поліції

seminar policiya Suv 3Сьогодні, 22 лютого 2018 року, відбувся семінар для особового складу Суворовського відділу та Хаджибеївського відділення поліції Суворовського ВП в м. Одесі  ГУНП в Одеській області на тему: «Законність затримання та своєчасне інформування Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

Від Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області доповідачами виступили Олександр Мхітарян, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів, та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Альбіна Гаврильчик. Від Управління забезпечення прав людини на заході виступив старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Іван Рожкован.

Іван Рожкован розповів про те, що під час затримання особи в порядку статті 261 КУпАП посадові особи, правомочні здійснювати адміністративне затримання, інформують Регіональний центр в порядку, встановленому КМУ крім випадків, якщо особа захищає себе особисто чи запросила захисника. Про адміністративне затримання складається протокол.

Він також розповів про випадки, в яких особу може бути затримано уповноваженою службовою особою без ухвали слідчого судді, суду, в порядку статті 208 КПК України, та звернув увагу на основні положення Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Олександр Мхітарян розповів про протокол затримання особи в порядку статті 208 КПК та наголосив, які відомості зазначаються у протоколі затримання. Він також звернув увагу про необхідність дотримання вимог статті 224 КПК України під час допиту, розповів про стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальному процесі.

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Альбіна Гаврильчик розповіла про порядок інформування центрів про випадки затримання та наголосила на необхідністі проведення щоквартальних звірок щодо кількості затриманих осіб та направлених повідомлень до Регіонального центру. Вона зазначила, що процесуальні рішення, які виносять слідчі, мають відповідати вимогам ст.110 КПК України.

seminar policiya Suv 2

seminar policiya Suv 1

В ході бесіди співробітниками поліції були задані наступні питання:

Які документи підтверджують повноваження захисника в кримінальному провадженні?

Відповідно до статті 50 КПК повноваження захисника на участь у кримінальному провадженні підтверджують:

1) документ, що посвідчує особу адвоката (посвідчення адвоката, паспорт або інший);

2) свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю;

3) ордер адвокатського об’єднання на ведення провадження;

4) договір із захисником підозрюваного, обвинуваченого чи іншої особи, щодо якої здійснюється кримінальне провадження, або осіб, які діють в її інтересах, за її клопотанням або за її наступною згодою (ст. 51 КПК);

5) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Таке доручення, згідно з Законом “Про безоплатну правову допомогу”, видає захиснику Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (ч. З ст. 22 Закону).

Порядок розгляду скарг на адвокатів

Скарги на адвокатів розглядає Комісія з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Ради адвокатів Одеської області.

Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються центром цілодобово за телефоном (048) 726-22-23. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.