назад

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області повідомляє

foto Blokbaster«Правовий блокбастер» – таку інтригуючу назву отримав правопросвітницький проект Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадської організації «Молодіжний ініціативний центр». Відтепер завдяки цьому проекту у мешканців міста є можливість переглянути кращі фільми, у яких висвітлюються питання захисту прав людини, зустрітися з цікавими людьми, а також поспілкуватися чи подискутувати на соціально важливі теми.

Організатори проекту поставили перед собою кілька завдань: донесення до учнів загальноосвітніх навчальних закладів, коледжів, ліцеїв основних засад прав людини, напрацювання разом з ними дієвих механізмів, які б допомагали захищати свої права. Також одним із завдань проекту є формування у молоді культури перегляду та обговорення продуктів кіноіндустрії.

Першою хвилею кінопоказів охоплено учнів 8-10 класів Червоноградської загальноосвітньої школи № 7, Сокальської № 4, Червоноградських навчально-виховних комплексів № 10 та № 13. Саме у цих навчальних закладах працівники Центру запропонували учням для обговорення та дискусії вічну тему невід’ємного природного права людини – право на життя.

Blokbaster 2

Для першого кіносеансу було запропоновано короткометражний фільм «Сота доля секунди», що свого часу став переможцем Манхетенського фестивалю. Події фільму відбуваються під час Сирійського воєнного конфлікту. У зоні бойових дій вбивають дитину, – і це спонукає глядачів до емоційних співпереживань та бурхливого обговорення по завершенню перегляду фільму. Тренери запропонували підліткам проаналізувати сюжет з точки зору дотримання права на життя, уявно передивитися кінострічку очима когось із кіногероїв та спробувати написати свій сценарій таким чином, щоб у жодному разі не порушити права персонажів.

Blokbaster

Для керівників відділів Сокальське та Соснівське бюро правової допомоги проведений захід мав навчальну складову – перше заняття проводилося директором Центру Наталією Костишин та начальником відділу Мар’яною Марчук, керівники бюро виступали у ролі учасників, спостерігали за методикою та інструментами проведення тренінгу. Наступні заняття працівники Центру Ірина Семіон та Василина Кіщак провели самостійно і успішно справилися із завданням.

Проект «Правовий блокбастер» мав вдалий старт, про що свідчать запити від навчальних закладів Червонограда та Сокальського району.

Крім цього, реалізатори проекту обіцяють, що для наймолодших школярів та дошкільнят теж будуть проведені зустрічі, адже мультиплікаційні фільми дають можливість просто і доступно говорити з дітьми про їх права.