назад

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відзвітувався перед громадськістю та партнерами за проведену роботу у 2018 році

DSC 004322 січня 2019 року в Антикризовому медіа-центрі Краматорська директор Регіонального центру Павло Наливайко доповідав про підсумки роботи та про діяльність системи безоплатної правової допомоги на Донеччині у 2018 році

 На початку презентації Павло Наливайко нагадав усім присутнім основну місію та цінності системи БВПД, поділився досягненнями та розповів про виклики, з якими довелось зіткнутись працівникам центрів Донецької області.

Звісно було наголошено, що з 2018 року з набуттям чинності ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розширилось коло суб’єктів які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу,а саме – особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту.

ppНа території Донецької області протягом 2018 року діяв 301 дистанційний пункт доступу у відділених населених пунктах та здійснено 510 виїздів мобільних консультаційних пунктів до яких за правовою допомогою звернулось 3884 особи. Крім того, на КПВВ Майорське, Новотроїцьке та Мар’їнка спеціалістами бюро правової допомоги було проінформовано 6428 осіб та 1361 особа отримали правові консультації та роз’яснення.

За 2018 рік для надання БВПД підозрюваним та обвинуваченим у кримінальних провадженнях, а також затриманим, заарештованим та засудженим Регіональним центром було видано загалом 11 670 доручень, з них по Донецькій області 5 597.

Позитивними результатами надання БВПД підозрюваним та обвинуваченим у кримінальних провадженнях, а також затриманим, заарештованим та засудженим у 2018 році стали:

41 випадок обрання більш м’якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, про що клопотала сторона обвинувачення;

23 випадки зменшення обсягу обвинувачення;

1109 випадків призначення мінімального або більш м’якого покарання, ніж передбачено законом;

582 випадки звільнення від відбування покарання з випробуванням;

38 виправдувальних вироків або випадків закриття провадження.

 До місцевих центрів та бюро правової допомоги загалом надійшло 63 844 звернень, втому числі по Донецькій області за 2018 рік надійшло 27060 звернень клієнтів, з них надано 22770 правових консультацій, 3882 рішення центрів про надання БВПД. У 1189 випадках БВПД надавалась адвокатами, у 2693 – штатними юристами.  Так за 2018 рік адвокатам Донецької області, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, було оплачено з державного бюджету 6016 актів надання БВПД на загальну суму 14 млн. 683,03 тис. грн., в т.ч. за дорученнями Регіонального центру – 13 млн. 385,07 тис. грн., за дорученнями місцевих центрів – 1 млн.  297,96  тис. грн.1

Звісно були підняті питання про напрямки інформування про систему БВПД, правопросвітницьку роботу, яку здійснюють фахівці центру, напрями співпраці з партнерами зі складу органів місцевої влади, громадських та міжнародних організацій. Так, з 13 грудня 2018 року відкрито доступ до довідковo-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid» http://wiki.legalaid.gov.ua/, яка нараховує більш ніж 1400 актуальних правових консультацій. Протягом 2018 року були реалізовані інформаційні проекти направлені на захист прав дитини, протидію насильства, інформування про права осіб на захист та БВПД в підрозділах Національної поліції, а також Всеукраїнська інформаційна компанія «Безоплатна правова допомога – завжди поруч».

За результатами співпраці з органами місцевого самоврядування було прийнято 5 програм надання БПД, які передбачають фінансування заходів з місцевого бюджету в розмірі 32 тис. грн. Крім того було проведено 19 заходів для ОМС щодо удосконалення надання ними БПД.

Крім того завдяки участі центрів у грантових програмах міжнародних організацій вдалось залучити 2 млн. 829 тис. грн., в тому числі у вигляді безоплатно отриманої техніки, меблів, друкованої продукції від Програми розвитку ООН на суму 2 156,3 тис. грн. від Данської ради у справах біженців на суму 238,1 тис. грн., а також у вигляді коштів на суму 434,6 тис. грн. для оплати винагороди юристів, які здійснюють консультування громадян на КПВВ «Новотороїцьке» та «Мар’їнка».

За рівнем задоволеності клієнтів, середня оцінка компетенції працівників місцевих центрів та бюро правової допомоги склала «4,9» бали, тобто 94% опитаних клієнтів добре оцінюють роботу місцевих центрів та бюро правової допомоги, крім того 100% опитаних клієнтів рекомендують послуги роботи місцевих центрів та бюро правової допомоги своїм родним та знайомим.

На завершення, присутні мали змогу обговорити хвилюючі питання щодо діяльності центрів БВПД та  подальшої співпраці.

Презентацію публічного звітування Ви можете завантажити тут.