назад

Регіональним центром проведено установчий семінар для 26 адвокатів, що поповнили лави БВПД

newadv-02На заході, який пройшов у прес-центрі Черкаської обласної державної адміністрації, розглянули особливості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному, адміністративному та цивільному процесах. Учасників семінару ознайомлено з повноваженнями Регіонального і місцевих центрів з БВПД та з організацією співпраці між адвокатами та центрами. Зустріч провели для адвокатів Черкащини, яких нещодавно за результатами відбіркового конкурсу долучили до системи надання безоплатної вторинної правової допомоги у регіоні. 

Із вступним словом до учасників семінару звернувся Віктор Левицький, директор Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області. Він нагадав присутнім про історію створення системи БВПД, структуру та повноваження РЦ та МЦ, акцентував увагу на пріоритетах розвитку системи.

newadv-01

Згадуючи про сучасні виклики, які постали перед нашим суспільством в умовах процесу децентралізації, він наголосив: «Якщо раніше у нашій системі ми робили акцент на наданні допомоги конкретним особам, то нині ми також тісно співпрацюємо з громадами, зокрема, з об’єднаними територіальними громадами».

Про специфіку та основні особливості співпраці між адвокатами та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги присутнім розповіла Тетяна Ломіногіна, заступник директора РЦ з надання БВПД у Черкаській області. Вона також ознайомила учасників з організацією надання адвокатами системи допомоги у кримінальних провадженнях.

newadv-03

 

Про основні принципи надання БВПД у справах, які розглядаються у порядку цивільного та адміністративного судочинства учасникам семінару повідомив Станіслав Скіць, директор Черкаського місцевого центру з надання БВПД.

Для оцінки якості надання правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі були запроваджені Стандарти якості надання БВПД. Ними регламентований обов’язковий перелік вимог, якого адвокат має дотримуватися, надаючи правову допомогу.

newadv-06

«Якщо відділ якості виявить недоліки у роботі захисника, порушення ним стандартів, відповідні матеріали скеровуються до Комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги», – розповів Роман Бакатуро, начальник відділу якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів РЦ з надання БВПД в області.

Як та на підставі яких документів обчислюють розмір винагороди адвоката за надану правову допомогу, присутнім пояснила Галина Дяченко, заступник начальника організації роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу РЦ. Вона зазначила, що з 1 січня 2018 року розмір оплати за годину роботи адвоката за надання БВПД збільшився удвічі: з 2,5% до 5% розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

newadv-04

У свою чергу Світлана Бейгул, головний бухгалтер РЦ з надання БВПД в області повідомила, що віднедавна обмежено розмір винагороди адвокатам за надання безоплатної вторинної правової допомоги на окремій стадії провадження чи процесу тридцятьма розмірами прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на момент подання адвокатом відповідного акту. Станом на сьогодні це обмеження становить 52860 грн. У разі, якщо тривалість стадії провадження чи процесу становить понад один рік, – п’ятдесятьма такими розмірами – 88 100 грн. До того ж Світлана Бейгул ознайомила адвокатів з особливостями відшкодування їхніх витрат, які можуть виникати у процесі надання правової допомоги підзахисним.

newadv-05

«Станом на перше березня усі адвокати, які нещодавно пройшли конкурсний відбір і долучилися до інших своїх колег, а це, загалом, 99 висококваліфікованих юристів, включені у робочий графік чергувань. Серед вас є люди різного віку, відповідно, з різним життєвим та професійним досвідом. Нещодавно ви зробили свій вибір на користь БВПД. Можу вас запевнити, що співпраця з Регіональним та місцевими центрами системи буде не найгіршою сторінкою у вашій кар’єрі», – підсумував директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області Віктор Левицький, завершуючи зустріч з представниками адвокатської спільноти.