назад

Результати діяльності центрів з надання БВПД Сумщини за 9 місяців 2019 року

Про здобутки системи безоплатної правової допомоги Сумщини, кількісні та якісні показники діяльності за 9 місяців поточного року, а також про проблемні питання й можливі перспективи розвитку говорили директори центрів з надання БВПД, начальники бюро правової допомоги Сумщини на чолі з директоркою Регіонального центру з надання БВПД Оленою Демченко під час засідання керівної ради.

У вітальному слові очільниця Регіонального центру Олена Демченко зазначила: «Підбиваючи підсумки 9 місяців роботи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини для нас важливо почути не лише статистичні дані та звітність щодо реалізації певних видів роботи, а й обговорити проблемні питання, які є на часі, а також визначити ті шляхи розвитку системи БПД, які сприятимуть ще більш якісному наданню правової допомоги населенню».

Усі 14 очільників бюро правової допомоги мали змогу презентувати результати своєї роботи.

Також підсумовували діяльність центрів з надання БВПД й директори Конотопського, Охтирського, Сумського та Шосткинського місцевих центрів з надання БВПД.

Тож, за 9 місяців 2019 року понад 15 тисяч нових клієнтів звернулося до центрів з надання БВПД, які найчастіше цікавилися сімейними, житловими, спадковими та іншими цивільними питаннями. Усього ж зафіксовано більше 24 тисяч звернень.

2 317 громадян отримали безоплатну вторинну правову допомогу (серед них найбільший відсоток становили малозабезпечені особи, ветерани війни, особи з інвалідністю).

Результативною є й робота Регіонального центру у співпраці з адвокатами. За 9 місяців видано 1 822 доручення адвокатам, які захищали права громадян у суді.  Як результат:

8 виправдовувальних вироків

210 призначень мінімального покарання

17 зменшення обсягу обвинувачення

20 перекваліфікацій злочинів

68 звільнено від відбування покарання з випробуванням

238 призначено альтернативне покарання.

На високому рівні забезпечений доступ громадян до правової допомоги. Зокрема, 160 осіб отримали адресну правову допомогу, до 172 дистанційних пунктів звернулося 2,5 тисячі громадян, і юристи здійснили 599 виїздів мобільних груп, охопивши правовими консультаціями 2 437 осіб.

Також фахівці провели 1620 правопросвітницьких заходів, ефективно співпрацювали зі ЗМІ, забезпечивши розміщення 807 публікацій, утому числі брали участь у виступах на телебаченні, радіо та ін.

Окрім цього, на базі центрів та бюро правової допомоги 1492 клієнти отримали доступ до сервісів Міністерства юстиції України.

Розширюється й коло партнерів системи безоплатної правової допомоги Сумщини. Так, за вказаний період підписано 25 нових меморандумів про співпрацю.

Після презентацій фахівці зробили спільний SWOT-аналіз, під час якого обговорювалися сильні й слабкі сторони, а також ризики й можливості центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керівна рада відбулася на базі Сумського державного університету, який є постійним та надійним партером системи БПД Сумщини. Для працівників центрів запропоновано тренінг «Ефективна комунікація на різних рівнях професійного спілкування», який провела викладачка кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Наталія Теслик.