назад
07.02.24

Результати опитування «Дослідження бар’єрів у доступі до правосуддя»

Значущих відмінностей у доступі до правосуддя між чоловіками й жінками різних вікових категорій не виявлено — такі результати соціологічного дослідження, яке провела система БПД у грудні 2023 року.

В опитуванні взяло участь 512 клієнтів бюро правничої допомоги.

Що досліджували

  • Труднощі, з якими стикаються клієнти бюро правничої допомоги на шляху захисту своїх прав. 
  • Досвід взаємодії клієнтів з системою БПД та досвід співпраці з іншими державними органами, до яких люди звертались під час вирішення своїх правових питань.

Результати

Доступність до безоплатної правничої допомоги:

  • 96% опитаних клієнтів зазначили, що їм було легко або скоріше легко дізнатися інформацію про те, де вони можуть отримати безоплатну правничу допомогу. (98% опитаних чоловіків та 96% опитаних жінок не мали з цим проблем);
  • 98% респондентам було легко або скоріше легко віднайти місце розташування бюро правничої допомоги та дістатися до нього (98% чоловіків та 98% жінок);
  • 99% клієнтів повністю або скоріше згодні з тим, що їм надали інформацію, яка допомогла у вирішенні правового питання (98% чоловіків та 99% жінок).

Доступ до отримання безоплатної вторинної правничої допомоги (БВПД) та до судової системи:

  • 99% опитаних клієнтів бюро, які прагнули отримати БВПД, вважають, що їм зрозуміло пояснили їхнє право на отримання БВПД та порядок призначення адвоката чи представника. Чоловіки та жінки демонструють однакову тенденцію в цьому питанні;
  • Для 87% опитаних клієнтів рішення про надання БВПД було прийнято в зазначений строк – 10 робочих днів;
  • 94% клієнтів, які прагнули отримати БВПД цілком або скоріше задоволені послугами, які були надані адвокатом або юристом центру (92% чоловіків та 95% жінок).

Найголовнішою перешкодою в отриманні необхідної допомоги виявилось матеріальне становище опитуваних: близько половини з тих, хто прагнув отримати БВПД, вважають, що не мають можливості сплатити судовий збір та 34% — що не зможуть оплатити супутні витрати, такі як витрати на поштові відправлення, судові експертизи тощо.

Дослідження було ініційоване та проведено Координаційним центром з надання правничої допомоги на виконання пункту 4 плану заходів з реалізації Концепції комунікації у сфері гендерної рівності.