назад

Рівненщина: посилення роботи фахівців БПД з ув’язненими та засудженими

До СІЗО та установ виконання покарань області з початку повномасштабного вторгнення рф евакуйовано сотні засуджених та ув’язнених з територій, де ведуться активні бойові дії. Відтак, у фахівців системи БПД Рівненщини виникла потреба посилити напрямок роботи з цією категорією громадян. Тому, нещодавно, в рамках співпраці у  Державній установі «Рівненський слідчий ізолятор»  проведено  черговий консультаційний пункт для засуджених і ув’язнених.

Начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Олександр Кузик зустрівся з засудженими та ув’язними, що перебувають у Рівненському СІЗО, в т.ч.  –  і з евакуйованими з районів ведення бойових дій.

Процедура помилування, умовно-дострокове звільнення та застосування інших, передбачених законом заохочувальних норм – на ці та інші питання Олександром Кузиком було надано вичерпні консультації.  Ряд питань стосувались, також, захисту у кримінальних провадженнях.

«З установами виконання покарань у нас налагоджена багаторічна співпраця. Зараз ми її посилимо, аби евакуйовані особи, також отримали усі правові послуги, на які вони мають право, відповідно до закону України «Про безоплатну правову допомогу. Адже проблем правового характеру в таких осіб чимало –  від питань цивільного та адміністративного характеру до оскарження вироків», – зауважив Олександр Кузик.

Окрім консультування, Олександр Кузик розповів присутнім про отримання послуг від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, акцентував увагу на механізмі надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, компетенції Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД області та на типових помилках, які допускають засуджені та ув’язнені при написанні звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги: йдеться про відсутність у заяві інформації щодо предмету звернення, цілі та виду безоплатної вторинної правової допомоги, яку бажає отримати заявник. Також, він наголосив на тому, що листування з Регіональним центром має відбуватися лише через адміністрацію установи.

Разом з тим, під час візиту до Рівненського СІЗО з персоналом установи було проведено робочу зустріч під час якої скореговано графік проведення консультаційних пунктів для засуджених та ув’язнених а також узгоджено проведення спільних заходів.