назад

Робоча зустріч із головою апеляційного суду: представництво інтересів клієнтів працівниками системи БПД та «монополія адвокатів» у контексті судової реформи

20139876 658192641038362 4227448985463712311 n

Учора, 20 липня, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій провела робочу зустріч із головою Апеляційного суду Тернопільської області Богданом Гірським. Удвох вони обговорили питання взаємодії між установами надання безоплатної правової допомоги нашої області та судом.

Очільниця центру нагадала, що здійснювати представництво інтересів громадянина у суді можуть не лише адвокати, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, але й інші працівники системи БПД:

«У кожному місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги створено відділи представництва, за якими закріплені кваліфіковані працівники з наявною юридичною освітою. Коли до місцевого центру звертається клієнт за наданням йому правового захисту, і він підпадає під категорію громадян за ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», представник зазначеного відділу отримує доручення чи наказ від керівника центру на представництво інтересів і захищає права клієнта у відповідному органі. – повідомила Ірина Хондогій. – Захист прав та інтересів можуть здійснювати і працівники бюро правової допомоги. По окремих категоріях справ, або якщо на території району немає адвокатів, з якими центр уклав контракт, працівник бюро може сам здійснити представництво інтересів людини…  Це стосується переважно віддалених за місцем знаходження сіл, селищ».

Окрім того, сторони порушили й інші робочі питання, серед них: у який спосіб оформлюється участь адвокатів, котрі співпрацюють із системою БПД, у судових засіданнях; обговорили й питання адвокатської діяльності в контексті судової реформи – «монополію адвокатури» на представництво інтересів у суді апеляційної інстанції.

«Для апеляційних судів норма про адвокатів запрацює з 1 січня 2018 року, а для судів першої інстанції – з 1 січня 2019 року». – прокоментував Богдан Гірський.

Довідково. В області працюють три місцевих центри з надання БВПД – Тернопільський, Кременецький, Чортківський, та 14 бюро правової допомоги. Останні є структурними підрозділами місцевих центрів з надання БВПД.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантовані державою, та як її можна отримати.