назад

19551177 1414986645213586 1722774020 n

27 червня менеджер з якості Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Віталій Сольський та директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв зустрілися з військовим комісаром Тернопільського обласного військового комісаріату. Фахівці центрів проінформували про можливість отримати безоплатну правову допомогу на території нашої області, а також які є види БПД, хто може її отримати та куди звертатися за одержанням такої.

ДО УВАГИ ГРОМАДЯН!

Що входить у поняття «безоплатна правова допомога»?

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає два види правової допомоги – первинну і вторинну. Первинну правову допомогу: юридичні консультації, складення заяв, скарг, надають органи державної влади, органи місцевого самоврядування і приватні установи. Ці правові послуги безкоштовні. Вторинна правова допомога – це допомога професійних адвокатів, які здійснюють представництво інтересів особи у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, а також складення адвокатами процесуальних документів. З 1 січня 2013-го року в Тернопільській області, як і по всій Україні, відкрилися Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, діють вони на підставі зазначеного закону. З початку 2013-го року Регіональні центри надають вторинну правову допомогу безпосередньо в кримінальних процесах.

Правову допомогу у кримінальних провадженнях підозрюваним, обвинуваченим і засудженим надає лише Регіональний центр. З 1 липня 2015-го року в трьох районах Тернопільської області – Чортківському, Тернопільському та Кременецькому, відкрили місцеві центри правової допомоги. Ці центри надають безоплатну вторинну правову допомогу в цивільних і адміністративних справах, а також у кримінальних справах, потерпілим і свідкам.

Як можна здійснити право на безоплатну правову допомогу?

Безоплатну вторинну правову допомогу отримує кожна особа, яка затримується на території нашої області, чи за підозрою у скоєнні злочину відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України, чи в адміністративному порядку. Після того суб’єкт затримання – орган, який проводить затримання – суд, прокуратура, поліція, управління СБУ, військова прокуратура, відразу інформує чергову частину Регіонального центру. Черговий записує дані затриманої особи й протягом години направляє до неї адвоката. Що ж до безоплатної первинної правової допомоги, то така надається усім без винятку громадянам.

Нагадуємо, що в Україні цілодобово діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги  – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.