назад

Робоча зустріч з адвокатами, які надають БВПД

IMG 880828 вересня 2017 року у приміщенні Регіонального центру з надання Безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області відбулась робоча зустріч з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у регіоні.

На обговорення було винесено питання правових підстав застосування Конвенції та рішень Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в Україні, ознайомлення з новою редакцією Правил адвокатської етики, використання у роботі адвоката принципів медіації, оформлення адвокатами актів для оплати наданих послуг, а також пропозицій щодо внесення змін до Постанови КМУ про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають БВПД.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Ігор Фомін наголосив, що Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколи до неї є частиною національного законодавства України, відповідно до статті 9 Конституції України, як чинний міжнародний договір, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

IMG 8808

Ігор Фомін зауважив, що згідно статистичних даних наразі прослідковується досить невисокий відсоток застосування практики європейських судів адвокатами в Україні та закликав їх більше звертати увагу та частіше послуговуватися європейськими позитивними практиками у сфері юриспруденції.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів задекларував ініціативу підготовки інформаційної підбірки для адвокатів з викладом кращих зразків з практик Європейського суду з прав людини у різноманітних сферах застосування.

Адвокати схвально сприйняли таку ініціативу та у процесі обговорення поділилися власним досвідом застосування подібних практик.

Окрім того, Ігор Фомін підняв тему моніторингу забезпечення якості надавачів безоплатної правової допомоги. Зокрема, зосередив увагу адвокатів на вимогах частини 5 статті 17 нової редакції «Правил адвокатської етики», де зазначено, що адвокат, який здійснював (здійснює) захист клієнта за дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги, не має права приймати доручення на надання професійної правничої (правової) допомоги цьому ж клієнту у цьому ж провадженні, а також з цих самих, чи пов’язаних з ними обставинах, по яких адвоката було залучено для надання безоплатної правової допомоги на підставі договору про надання професійної правничої (правової) допомоги, укладеного з адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням чи іншим суб’єктом.

Дане формулювання викликало жваве обговорення та ряд зауважень у адвокатів. В процесі аналізу вказаного вище пункту адвокатами і працівниками Центру було наведено низку реальних прикладів, коли дотримання такої вимоги може виявитися позбавленим логіки, або буде суперечити інтересам самого клієнта.

IMG 8809

Головний спеціаліст відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Мирослава Хлистік виступила на тему: «Медіація як досудовий інструмент вирішення спорів». Фахівець Центру розкрила сутність поняття «медіація», ознайомила із досвідом Європейських країн у застосуванні досудових інструментів вирішення спорів, довела до відома присутніх зміст проекту Закону України «Про медіацію», який був прийнятий у першому читанні Верховною Радою України.

Присутні адвокати поділилися власним досвідом застосування досудових інструментів вирішення спорів, у тому числі елементів медіації, при вирішення сімейних та трудових спорів.

Заступник начальника відділу фінансів, контрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Богдана Боднарчук озвучила основні недоліки, які допускаються адвокатами при заповненні актів надання БВПД з їх додатками, які подаються ними для здійснення оплати правових послуг, наданих клієнтам. Зокрема, було зосереджено увагу на конкретизації обсягів виконаної адвокатом роботи.

В процесі обговорення були запропоновані конкретні механізми уникнення подібних помилок.
Наступним питанням стало обговорення пропозицій щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 465 «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу».

IMG 8815

Окремо в процесі обговорення було виділено питання випадків призначення адвоката для захисту клієнта, котрий знаходиться у іншому регіоні. Було запропоновано ініціювати внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» зі включенням у нього статті про направлення справи за призначенням до регіону, де перебуває клієнт.

Вкінці зустрічі були підсумовані пропозиції та прийнято рішення скерувати їх до Координаційного центру з надання правової допомоги з метою усунення прогалин у відповідному законодавстві.

Довідково:
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua