назад
25.09.18

Робоча зустріч з питань захисту прав військовослужбовців

119 вересня 2018 на виконання Меморандуму про наміри щодо співробітництва між Міністерством оборони України та Координаційним центром з надання правової допомоги в інтересах забезпечення захисту прав військовослужбовців проведено зустріч системи БПД Херсонщини з представниками військових частин Херсонського гарнізону та Херсонського зонального відділу Військової служби правопорядку.

Систему БПД області представили директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва та начальник відділу організації надання БВПД Олена Іпатенко, директор Херсонського місцевого центру з надання БВПД Денис Милокостий, інтегратор цього центру Володимир Куценко.

2

Участь в робочій зустрічі взяли представники Херсонського зонального відділу Військової служби правопорядку: т.в.о. начальника полковник Лінчук Богдан та інші офіцери; заступники командирів та юрисконсульти військових частин А1088, А1604, А1736, А1836, головний психолог Херсонського ОМВК Котляренко С.В., спеціаліст Херсонського ОВК Рой О.Г.

3В ході зустрічі директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Єлисєєва Марина Ігорівна проінформувала присутніх про систему безоплатної правової допомоги і як саме вона представлена на Херсонщині. Також розповіла про види правової допомоги за рахунок держави, та роз’яснила, що кожен військовослужбовець має право безоплатно отримувати фахову консультацію від юриста з того чи іншого питання, допомогу в складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), – тобто скористатися первинною правовою допомогою.

Окрім цього, директором Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Денисом Милокостим було наголошено, що є певні категорії громадян, які мають право на безоплатну вторинні правову допомогу – а саме захист, здійснення представництва інтересів в судах. І до цих осіб відносяться й учасники бойових дій, особи, які отримують статус учасника бойових дій, ветерани війни й інші.

В свою чергу начальник відділу організації надання БВПД Олена Іпатенко акцентувала увагу присутніх на тому, що держава гарантовано забезпечує всім затриманим особам протягом двох годин прибуття захисника за рахунок держави. Повідомлення про затримання цілодобово надходять до Регіонального центру, а відповідні чергові призначають адвоката. Повідомлення Регіонального центру про факт затримання особи негайно після фактичного затримання мають здійснювати правоохоронні органи. Також приймаються повідомлення про затримання від осіб, затриманих за підозрою у вчиненні злочину, затриманих на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання з метою приводу, осіб, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт або обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, близьких родичів та членів їх сімей, перелік яких визначено Кримінальним процесуальним кодексом України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, його представниками чи регіональними представництвами.

У ході зустрічі відбулося обговорення питань щодо стану надання пільг, передбачених чинним законодавством для учасників бойових дій, отримання житла та земельних ділянок під індивідуальне будівництво, питання медичного забезпечення та санаторно-курортного лікування, реалізації пільг при оплаті комунальних послуг, вступ до вищих навчальних закладів тощо.

4

Представникам військових частин були надані інформаційні матеріали з адресами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Херсонщині та контактних номерів телефонів, а також методичні матеріали щодо захисту прав та законних інтересів військовослужбовців Збройних Сил України.

Т.в.о. начальника відділення запобігання виявлення злочинів та інших правопорушень Херсонського зонального відділу Військової служби правопорядку старший лейтенант Іванна Алексєєва повідомила, що більше всього порушуються права військовослужбовців у питаннях соціального захисту, а саме вирішення житлової проблеми, виплати грошового забезпечення та неправомірного притягнення до дисциплінарної відповідальності.

5

Варто відзначити, що найближчим часом у Херсонському зональному відділі Військової служби правопорядку планується провести ще зустрічі з представниками регіонального та місцевих центрів з надання БВПЖ та військових частин Херсонського гарнізону з метою складання Меморандумів про співпрацю щодо надання безоплатної правової допомоги, організації та забезпечення роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги у військових частинах.

6