назад

14354915 524844697706491 6842367736687565796 nФахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували роботу мобільного та дистанційного пункту доступу громадян до безоплатної правової допомоги.

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Сергій Дубчак та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ірина Максимюк взяли участь у роботі мобільного та дистанційного пунктів доступу громадян до безоплатної правової допомоги, які діють на базі Тернопільської обласної універсальної бібліотеки.

Під час роботи дистанційного пункту звернулась одна особа, та четверо осіб звернулися до мобільного пункту. Громадян цікавили наступні питання:

– щодо порядку звільнення з постійного місця роботи, на що Сергій Дубчак роз’яснив, що трудовий договір може бути розірвано з підстав визначених статтею 36 Кодексу законів про працю. В даному випадку трудовий договір може бути розірваний як за ініціативою працівника так і за згодою сторін. У разі розірвання трудового договору з ініціативи працівника, він повинен попередити про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

– чи має право на спадщину вдова, якщо за життя спадкодавець заповів своє майно іншій особі? На поставлене питання дана відповідь, що у відповідності до статті 1241 Цивільного кодексу України якщо вдова є непрацездатною, вона може успадкувати, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала їй у разі спадкування за законом (обов’язкова частка).

– щодо встановлення батьківства особи, яка не перебувала у шлюбі з матір’ю дитини. Громадянці роз’яснено, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини, або за рішенням суду. У разі визначення походження дитини за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою заява подається до органу державної реєстрації актів цивільного стану. У разі відсутності вищевказаної заяви батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Позов про визнання батьківства у даному випадку може бути пред’явлений матір’ю. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Нагадуємо, що наступне онлайн-консультування проводитиметься 29 вересня 2016 року з 10.00 год. — 13.00 год., робота мобільного пункту запланована на 11 жовтня 2016 року з 10.00 год на базі Тернопільської обласної універсальної бібліотеки за адресою м. Тернопіль, бул. Т.Шевченка, 15.