назад

В Полтаві відбувся круглий стіл на тему «Проблеми надання правової допомоги ВПО»

Kr stil 21 0921 вересня 2016 року в приміщенні Громадської організації «Крим SOS» відбувся круглий стіл на тему: «Проблеми надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам».

Участь в заході взяли: представники ГО «Крим SOS», Першого та Другого місцевих центрів з надання БВПД, юристи Української Гельсінської спілки з прав людини та представник ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» , а також майбутні юристи – студенти юридичного відділення Аграрного коледжу управління і права ПДАА.

На початку заходу з вступним словом виступила Координатор ГО «Крим SOS» м. Полтава Ярослава Ребрик та наголосила про корисність та значимість співпраці громадської організації «КримSOS» з місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також, Ярослава Ребрик відзначила необхідність проведення обговорень та здійснення напрацювань в напрямку підвищення якості життя осіб, які були змушені покинути свої домівки через небезпеку життю та виїхати в безпечні райони країни.

Директор Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Бубир повідомила, що до місцевих центрі звертаються внутрішньо переміщені особи та їм надається як первинна, так і вторинна правова допомога і на даний час є перші справи, які з допомогою адвокатів системи БВПД було завершено позитивно для клієнта.

Директор Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Рибас розповів, що місцевий центр постійно співпрацює з організаціями, які опікуються внутрішньо переміщеними особами. З метою надання правової допомоги вказаній категорії осіб, працівники місцевого центру з постійною періодичністю здійснюють виїзди та організовують мобільні консультаційні пункти, а з відкриттям бюро правової допомоги консультації проводяться стаціонарно.

Юрист Полтавського відділення Української Гельсінської спілки з прав людини Наталія Вороненко повідомила присутнім про практику Європейського суду та наявність рішень Українських судів, якими було захищено права та законні інтереси внутрішньо переміщених осіб.

Керівник Полтавського відокремленого підрозділу «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Валентина Буглак відзначила, що практика Європейського суду свідчить про те, що адвокати мають максимально якісно готуватися до звернення в Європейський суд, аби уникнути відмов через брак доказів чи з інших підстав.

Під час круглого столу учасники проаналізували міжнародний досвід при вирішенні справ, та правові позиції українських судів, визначили проблемні моменти, які виникають у внутрішньо переміщених осіб на кожній стадії судового процесу і під час виконання рішення, а також поділилсь успішним досвідом роботи з ВПО.