назад

Робота мобільних груп з питань земельного законодавства триває

1Третій місяць поспіль в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» триває робота мобільних груп, під час яких фахівці регіонального та місцевих центрів з надання БВПД та Головного територіального управління юстиції у Херсонській області надають юридичну допомогу громадянам області. За цей час наші колеги відвідали понад 70 населених пунктів Херсонщини.

Нагадуємо, що на виконання доручення Міністра юстиції України Павла Петренка від 08.08.2017, з метою забезпечення надання безоплатної правової допомоги власникам земель (земельних паїв сільськогосподарського призначення), плодово-садових насаджень чи врожаю, на Херсонщині створені мобільні групи – основна та локальні.

Фахівці місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги майже кожного дня проводять консультування громадян з правових питань на теренах Херсонщини. Ми розповимо про роботу локальних мобільних груп.

Так, 2 жовтня 2017 року на базі Верхньорогачицької селищної ради та Самійлівської сільської ради працювала мобільна група, до складу якої входили правники Верхньорогачицького бюро правової допомоги. Разом з працівниками органів юстиції вони розказали, як захистити права аграріїв від спроб рейдерських захоплень землі чи врожаю та про можливість оперативного отримання безоплатної правової допомоги.

Слід зазначити, що до пункту консультування звернулося 16 громадян із селища Верхній Рогачик та села Самійлівка, яких цікавили також інші правові питання: укладення, розірвання та внесення змін до договору оренди земельної ділянки, строк дії мораторію на відчуження земельних ділянок, отримання земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, порядок отримання кадастрового номеру на земельну ділянку, оформлення договору оренди для ведення городництва тощо.

2

3 4

3 жовтня 2017 року працювало дві мобільні групи – у селах Чулаківка та Нова Збур’ївка у Голопристанському районі, та Осокорівка і Хрещенівка у Нововоронцовському районі. Фахівці безоплатної правової допомоги та територіального органу юстиції розповіли відвідувачам про Всеукраїнський просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», діяльність оперативного штабу з питань захисту прав землевласників і представників аграрного бізнесу та інноваційні сервіси Міністерства юстиції.

5Як вирішити спір? Що робити, коли забирають бізнес? Як оформити договір оренди землі? Як оформити виплату субсидій? Про це та багато іншого дізнались жителі с. Чулаківка та с. Нова Збур’ївка від в.о.директора Голопристанського місцевого центру Ірини Кеби під час роботи мобільної точки доступу до системи БПД.

Окрім того, мешканців Голопристанщини того дня турбували такі питання, як порядок приватизації земельних ділянок, отримання кадастрового номеру на земельну ділянку, спадкування земельної ділянки, яка знаходиться на території АР Крим та інші.

6

Для мешканців Нововоронцовського району актуальними стали земельні, сімейні та майнові питання. Менеджер з якості Регіонального центру Максим Магда та в.о. начальника Нововоронцовського бюро правової допомоги Любов Мінько детально пояснили відвідувачам порядок переоформлення та прийняття спадщини, яка знаходиться за межами України, розказали, як проходить розпаювання земель, реєстрація місця проживання дитини, прийняття на роботу за договором тощо.           

8

5 жовтня 2017 року мешканцям сіл Мала Лепетиха та Рубанівка Великолепетиського району фахівці Каховського місцевого центру роз´яснили такі питання, як строк дії мораторію на відчуження земельних ділянок, порядок отримання земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, вимоги до клопотання про безоплатну передачу земельних ділянок.

Крім питань із земельного законодавства, мешканці зазначених сіл почули інформацію про положеннях цивільного та спадкового законодавства щодо порядку оформлення спадщини, реєстрації шлюбу за добу, реєстрації місця проживання новонародженої дитини та інші.

9 10

9 жовтня 2017 року шестеро мешканців сіл Одрадівка та Чкалове Новотроїцького району отримали безоплатну правову допомогу від наших колег з Новотроїцького бюро правової допомоги. Селяни звернулись до фахівців з питаннями щодо порядку оформлення земельної ділянки у власність; оформлення права власності на житловий будинок, який придбано без правоустановлюючих документів; умови виділення земельної ділянки в натурі; порядок, підстави та строки оформлення спадщини; порядок розірвання шлюбу та стягнення аліментів.

11 12

1310 жовтня 2017 року  мобільний консультативний пункт працював для жителів сіл Чорнянка та Сергіївка Каховського району.

Відвідувачів мобільного пункту цікавило оформлення спадщини, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно, внесення змін до свідоцтва про право власності на житло, поновлення строків прийняття спадщини та  порядок оскарження заповіту. Фахівці Каховського місцевого центру з надання БВПД по всіх питаннях надали вичерпні відповіді.

14 15

Під час роботи мобільного пункту 11 жовтня 2017 року в селах Шотівка та Трофимівка Іванівського району відбулось консультування з питань трудового, земельного, спадкового права та соціального забезпечення. Особливу увагу правники Каховського місцевого центру приділили роз’ясненню законодавства з земельних питань – припинення договору оренди землі, а також виконання судових рішень  щодо стягнення аліментів.

16

12 жовтня 2017 року працювало дві мобільні групи. Перша група, до складу якої увійшли працівники Херсонського місцевого центру, консультувала мешканців сіл Музиківка, Киселівка та Надеждівка, що в Білозерському районі; друга – до якої увійшла заступник начальника Каланчацького бюро правової допомоги Світлана Коханевич – жителів сіл Мирне та Новоолександрівка Каланчацького району.

Найбільш хвилюючими для жителів Білозерського району виявились такі питання: розірвання договору оренди земельної ділянки, отримання свідоцтва по земельному паю, оформлення спадщини, поновлення строків на прийняття спадщини, переоформлення земельної ділянки на дітей, стягнення заборгованості за оренду земельної ділянки, оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, перерахування пенсії та порядок оформлення субсидії.

17 18

Під час зустрічі з мешканцями сіл Мирне та Новоолександрівка відбулось консультування з питань антирейдерського законодавства, припинення договору оренди землі, орендної плати за землю, яка знаходиться у власності сільської ради, порядку відшкодування матеріальної  шкоди, розірвання шлюбу та призначення аліментів.

19

20 21

13 жовтня 2017 року мобільні консультативні пункти, що створені для захисту прав аграріїв від спроб рейдерських захоплень землі чи врожаю, працювали на базі Миловської та Новорайської селищних рад Бериславського району.

22

Фахівець Бериславського місцевого центру Тетяна Шиліна разом з представниками ГТУЮ у Херсонській області провела консультації з таких питань: порядок надання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги, укладання та реєстрації договору оренди землі, оформлення права власності на земельну ділянку, порядок отримання спадщини.

23 24

17 жовтня 2017 року групою за участі начальника Горностаївського бюро правової допомоги Костянтина Цупри та фахівців ГТУЮ у Херсонській області проводилось консультування мешканців сіл  Маринське та Заводівка Горностаївського району.

Порядок розірвання договору оренди земельної ділянки, працевлаштування за трудовим договором, отримання допомоги при народженні дитини, розірвання шлюбу, стягнення аліментів на дитину, прийняття спадщини за законом – такі питання турбували жителів Горностаївського району.

25 26
27

19 жовтня 2017 року начальник Чаплинського бюро правової допомоги Олеся Чавурська разом з колегою з ГТУЮ у Херсонській області консультували жителів сіл Надеждівка та Преображенка Чаплинського району.

28

29Основною задачею мобільних груп залишається інформування населення щодо захисту земель та врожаю. Окрім нагальних питань з земельного права, мешканців сіл Надеждівка та Преображенка цікавило оформлення документів на будинок, оформлення спадщини та поновлення строків для прийняття спадщини, незаконне звільнення та можливість витребування заробітної плати.

23 жовтня поточного року мобільний консультативний пункт працював для  жителів  смт. Сиваське та с. Подове Новотроїцького району.

Фахівці Каховського місцевого центру та ГТУЮ у Херсонській області проконсультували громадян з питань оформлення та реєстрації договору оренди землі, договору емфітевзису, щодо їх одностороннього розірвання, спадкування земельних ділянок, строків дії мораторію на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Окрім нагальних питань, що стосуються землі, жителі сіл отримали інформацію з приводу оформлення документів на будинок, оформлення спадщини, порядку зміни імені, істотних умов договору міни та оренди, порядку їх зміни.

Довідка. Емфітевзис – це довгострокове, відчужуване та успадковуване речове право на чуже майно, яке полягає у наданні особі права володіння і користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб з метою отримання плодів та доходів від неї з обов’язком ефективно її використовувати відповідно до цільового призначення.

30 31

Як захистити право власності на землю та урожай, оформити земельну ділянку, зареєструвати нерухоме майно, отримати субсидію, стягнути аліменти з чоловіка, який знаходиться на окупованій території, оформити опікунство над дитиною…

Відповіді на ці важливі питання отримали 25 жовтня 2017 року мешканці сіл Павлівка та Петрівка, що в Генічеському районі, від фахівців Генічеського бюро правової допомоги, які спільно з командою ГТУЮ працювали у складі мобільної групи. 

32

26 жовтня 2017 року мобільна група у складі спеціалістів Білозерського бюро правової допомоги та ГТУЮ відвідала  селища Дар’ївка та Садове Білозерського району.

33 34

Актуальними серед жителів районів все ще залишаються земельні питання, а саме: розірвання довгострокового договору оренди землі через несплату орендарем орендної плати, порядку укладання договорів оренди та оформлення додаткової угоди до такого виду договорів, вирішення питання щодо розбіжностей між розміром реальної земельної ділянки та розміром, який зазначений у документації та переоформлення договору оренди.

35 36

Окрім того, відвідувачі цікавились питаннями щодо оформлення субсидії, отримання спадщини, перерахування пенсії, відновлення втрачених документів, поновлення.

31 жовтня 2017 року начальник Олешківського бюро правової допомоги Алла Рудь спільно з працівниками Головного територіального управління юстиції консультували мешканців сіл Костогризове та Раденськ Олешківського району.

38

Найпоширенішими питаннями цього дня були укладання та розірвання договорів оренди землі; присвоєння кадастрового номеру на земельну ділянку для оформлення договору купівлі-продажу будинку; умови безоплатної передачі земельних ділянок у власність; порядок державної реєстрації прав на об’єкти нерухомого майна; внесення змін до актового запису про народження дитини та інші.

Також фахівці розказали про загальнонаціональний просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», його мету і задачі.

39

Тож усі бажаючі отримали юридичні консультації та узнали, як отримати безоплатну правову допомогу.

Резюмуючи, варто зазначити, що фахівцями з правознавства системи БПД та ГТУЮ Херсонщини проведена колосальна робота, яка продовжує відкривати доступ сільським мешканцям до якісної правової допомоги. Також вони можуть скористатися послугами адвокатів, які співпрацюють з місцевими центрами з надання БВПД, а саме: представництво інтересів у суді, складання документів процесуального характеру. І все це не виїжджаючи за межі свого села або району. Крім того, мешканці сіл під час зустрічей отримують  інформаційні буклети, брошури, листівки та методичні рекомендації з питань захисту права власності, протистояння побутовій корупції, прав громадян у сфері правосуддя, порядку оформлення субсидій тощо.

37

 


Нагадуємо, що функціонування мобільних груп проводиться в рамках загальнонаціонального просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» і триватиме до 15 листопада. Мета проекту – сформувати нову правову культуру у суспільстві шляхом інформування громадян про їхні права та механізми їх захисту.