назад

Робота Сектору у справах біженців та соціальної інтеграції управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області

Директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова завітала з робочим візитом, щоб поспілкуватись із завідувачем сектору з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції Управління Державної міграційної служби у Вінницькій області України Ігорем Березенським про діяльність центру та про послуги, які надає даний Сектор.

Україна є країною призначення і транзитною країною для осіб, які потребують міжнародного захисту, а також економічних мігрантів, які намагаються потрапити до країн Європейського Союзу. Загалом до України найбільше прибувають жителі з Сирії, Бангладешу, Іраку, Сомалі.

“Даний Сектор відкрито у 2013 році. Кабіни для співбесід звукоізольовані, обладнані також аудіо-переговорними пристроями, оснащені вентиляцію та знезаражувачами повітря, адже громадяни приїздять з інших країн, і не завжди ми володіємо інформацією про їх хвороби”, – розповів Ігор Березенський.01 11 2019 3

Більше інформації про офіційне відкриття Сектору, можливо переглянути у наступному відеосюжеті https://www.youtube.com/watch?v=Taz7gKxXcBo

Відповідно до ЗУ «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» від 08.07.2011 № 3671-VI Україна надає захист іноземним громадянам і особам без громадянства, які його шукають на її території, шляхом:

  • визнання біженцем;
  • визнання особою, яка потребує додаткового захисту;
  • визнання особами, які потребують тимчасового захисту.

Згідно з положеннями Закону біженцем може бути визнана особа, яка не є громадянином України і яка внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань.

Особа, яка потребує додаткового захисту – особа, яка не є біженцем відповідно до Конвенції про статус біженців 1951 року і Протоколу щодо статусу біженців 1967 року та вищезазначеного Закону, але потребує захисту, оскільки така особа змушена була прибути в Україну або залишитися в Україні внаслідок загрози її життю, безпеці чи свободі в країні походження через побоювання застосування щодо неї смертної кари або виконання вироку про смертну кару чи тортур, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання або загальнопоширеного насильства в ситуаціях міжнародного або внутрішнього збройного конфлікту чи систематичного порушення прав людини і не може чи не бажає повернутися до такої країни внаслідок зазначених побоювань.

Особи, які потребують тимчасового захисту – іноземці та особи без громадянства, які масово вимушені шукати захисту в Україні внаслідок зовнішньої агресії, іноземної окупації, громадянської війни, зіткнень на етнічній основі, природних чи техногенних катастроф або інших подій, що порушують громадський порядок у певній частині або на всій території країни походження.

Заява на отримання статусу біженця особисто подається іноземцем чи особою без громадянства або її законним представником до відповідного територіального органу міграційної служби за місцем тимчасового перебування заявника, який відповідно отримує довідку про звернення за захистом в Україні. Звертаємо вашу увагу на наступну інформацію. За бажанням заявника участь у попередньому розгляді заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, бере адвокат. Під час співбесіди заявнику, який не володіє українською або російською мовами, орган міграційної служби забезпечує перекладача з мови, якою заявник може спілкуватись. Щодо термінів:

Протягом 15- робочих днів з дня реєстрації заяви, орган міграційної служби проводить співбесіду із заявником та приймає рішення про оформлення документів. Рішення про оформлення або відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, приймається на підставі письмового висновку працівника, який веде справу, і оформлюється наказом керівника органу міграційної служби.

Розгляд заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, здійснюється міжрегіональними підрозділами з питань біженців територіальних органів ДМС протягом 2- місяців з дня прийняття рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту. Строк розгляду може бути продовжено керівником органу міграційної служби за вмотивованим поданням працівника, який розглядає заяву, але не більш як до 3-місяців.

Особова справа заявника разом з письмовим висновком органу міграційної служби, який розглядав заяву, надсилається до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань міграції для прийняття остаточного рішення за заявою.

  • Рішення спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань міграції надсилається протягом 3-робочих днів з дня його прийняття разом з особовою справою заявника органу міграційної служби, який розглядав заяву.
  • Орган міграційної служби протягом 15- робочих днів з дня отримання рішення про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, видає кожній особі, яка досягла 16- віку, посвідчення біженця чи посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

Посвідчення біженця чи посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, видається строком на 5 років.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).