назад

Роботодавці у вакансіях не мають права зазначати стать

108-112 березня 2018 року в приміщені Заставнівського районного центру зайнятості за участі начальника Заставнівського бюро правової допомоги Василя Данищука відбувся семінар на тему: «Жінка на ринку праці: мати і професіонал».

«Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії зазначати обмеження щодо віку кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам (за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися винятково особами певної статі), висувати вимоги, що надають перевагу одній із статей, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя», – пояснив учасникам семінару начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук.

Під час семінару йшлося також про те, що роботодавці зобов’язані забезпечувати гідні умови праці, які відповідають вимогам законодавства у сфері оплати праці, охорони і гігієни праці. Натомість забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин та вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

108-2

В ході семінару розглянули й інші питання, а саме:

• визначення поняття «гендер», «стать», «гендерні стереотипи»;
• рівність прав жінок та чоловіків у трудовому законодавстві;
• правила пошуку роботи для жінок;
• зайнятість на селі (сільський зелений туризм);
• жінка у підприємництві – серйозна конкуренція для чоловіків;
• вакансії у Заставнівському районі та загалом Чернівецькій області.

Фахівці також відзначили, що у структурі життєвих цінностей жінок домінують дві: материнство і самореалізація. Добробут дітей та щасливий шлюб – це важливо для них. Водночас представниці слабкої статі потребують фінансової незалежності; можливості працювати з повною віддачею, розкриваючи свої здібності, та впевненості у завтрашньому дні.

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м.Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).