назад

Роз’яснення центру щодо публікації на сайті Прокуратури Миколаївської області від 20.12.2016

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області надає деякі роз’яснення з приводу публікації на веб-сайті Прокуратури Миколаївської області від 20 грудня 2016 року «Не виконання адвокатом своїх професійних обов’язків призвело до злочину».

У згаданій публікації йдеться про те, що «слідчим відділом прокуратури Миколаївської області завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно адвоката за підроблення, складання та використання підроблених документів».

Далі у публікації зазначено, що «у ході досудового розслідування встановлено, що адвокат за дорученням центру з надання безоплатної вторинної допомоги свідомо та умисно не надала громадянину, затриманому правоохоронцями за дрібне хуліганство, правову допомогу». А також: «Вражає той факт, що з метою укриття факту невиконання доручення центру та отримання незаконної винагороди адвокат внесла недостовірні відомості до протоколу адміністративного затримання правопорушника, а також склала та подала до центру підроблені офіційні документи – акт надання нею як адвокатом безоплатної вторинної правової допомоги затриманому на підставі доручення центру та розрахунок розміру її винагороди».

У зв’язку із публікацією Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області (далі – Центр) вважає за необхідне надати наступні фактичні роз’яснення.

8 квітня 2015 року до Центру надійшла скарга від гр. Р. на дії адвоката Вороненко Т.М.

Заявник у скарзі повідомив, що наприкінці березня 2015 року адвокат Вороненко Т.М., призначена Центром (доручення № 014-0000739 від 30.03.2015, видане о 00 год 10 хв), не виконала свої обов’язки, а саме не прибула до затриманого за підозрою у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ст.185 КУпАП гр. Р. та не надала йому правової допомоги.

За результатом розгляду Центром скарги (а саме – відповідно до пояснень адвоката Вороненко Т.М.; відомостей, які містяться в журналі № 100 обліку доставлених, відвідувачів та запрошених Березанського РВ УМВС, де зазначено час прибуття адвоката до затриманого як 00 год 30 хв.; протоколу від 30.03.2015 № 000186 про адміністративне затримання, наданого Центру адвокатом з її підписом) встановлено, що ці документи підтверджують участь адвоката Вороненко Т.М. на стадії адміністративного затримання гр. Р. Про ці результати Центр повідомив скаржника листом №09-214/1 від 05.05.2015, а також направив матеріали за згаданою скаргою до слідчого відділу прокуратури Миколаївської області з метою їх долучення до матеріалів кримінального провадження, про яке йдеться у публікації від 20 грудня 2016 року.

У разі отримання інших достовірних відомостей про можливі неправомірні дії щодо внесення неправдивих відомостей до протоколу адміністративного затримання, доведення у судовому порядку факту подання адвокатом до Центру підроблених офіційних документів, Центр в рамках чинного законодавства здійснить усі кроки та прийме всі відповідні рішення щодо подальшої співпраці із адвокатом Вороненко Т.М.