назад

Розбили товар у магазині. Коли закон на Вашому боці?

25.08.2016 - tovarЖитомирський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз`яснює, як діяти у випадку пошкодження товару в супермаркеті. 


Відповідно до норм цивільного кодексу України заподіяна майнова шкода повинна бути відшкодована. Разом із тим, якщо Ви розбили товар в магазині, то спочатку необхідно встановити, хто насправді винен в його пошкодженні чи знищенні – відвідувач магазину чи його працівники, які не подбали про надійне зберігання товару. Якщо вас у супермаркеті змушують заплатити за товар, якого ви навіть не брали до рук – це вже порушуються ваші права.

Так, відповідно до приписів статті 323 цивільного кодексу України ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження (псування) майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом. Отже, якщо відвідувача магазину штовхнули чи він випадково зачепив товар, намагаючись пропустити інших людей в торговельному ряду, або товар був ненадійно встановлений працівниками магазину, то закон на Вашому боці.
Важливо: якщо працівники магазину будуть наполягати на відшкодування шкоди, Ви, в свою чергу, повинні вимагати докази своєї вини – записи камер выдеоспостереження, свідків.