назад

Розірвання шлюбу за позовною заявою

razvod cherez sud    У четвер, 13 квітня,  начальник Виноградівського бюро правової допомоги Аліса Богдан провела виїзний прийом громадян у с.Велика Копаня. За правовими роз′ясненнями та консультаціями звернулося троє мешканців села.
    Зокрема, громадянці Н. фахівець надала правову консультацію з питання розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя. Так, згідно ст.110 Сімейного кодексу позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлений одним із подружжя. Позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини. Чоловік, дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою. Чоловік, дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка, як батька дитини, виключено з актового запису про народження дитини. Опікун має право пред’явити позов про розірвання шлюбу, якщо цього вимагають інтереси того з подружжя, хто визнаний недієздатним.
    Що потрібно зазначити в заяві про розлучення?
    У позові вказується, коли і де був зареєстрований шлюб, чи є від шлюбу діти, їхній вік, чи досягнуто між подружжям угоду про їх виховання та утримання, мотиви розірвання шлюбу, чи пред’являються подружжям інші вимоги, які можуть бути розглянуті в процесі розірвання шлюбу. До заяви про розлучення повинні додаватися копія свідоцтва про народження дитини, документи про заробіток та інші джерела доходів подружжя, інші необхідні документи.
    В органи суду подаються такі документи:
    позовна заява у 2-х примірниках;
    копія паспорта позивача;
    копія свідоцтва про народження неповнолітньої дитини;
    свідоцтво про шлюб;
    квитанція про сплату судового збору;
    інші необхідні документи.
   Провадження у справі відкривається судом на підставі позовної заяви, поданої одним з подружжя у встановленому порядку. Позов про розірвання шлюбу подається позивачем (одним з подружжя) у загальному порядку до місцевого суду за місцем проживання або перебування відповідача (другого з подружжя). Однак, у разі, якщо на утриманні позивача є малолітні або неповнолітні діти або якщо позивач не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача, позов також може подаватися за зареєстрованим місцем проживання або перебування позивача.     За домовленістю між подружжям справа може розглядатися у суді за зареєстрованим місцем проживання або перебування будь-кого з них.
    Нагадуємо, Виноградівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою м.Виноградів, пл..Миру,3, каб.115, тел.2-64-56