назад

Правові орієнтири для молоді Роменщини

KoM 2017 14 04 Pravovy oryentyry molodyОднією з необхідних умов перетворення України у справжню правову державу
є підвищення рівня правової освіти населення, у першу чергу – молоді. 13 квітня на базі  Роменської міської бібліотеки відбувся інформаційно-правопросвітницький захід на тему: «Основи держави – закон і право».

 

Цільовою аудиторією заходу стали  студентів Роменського вищого професійного училища № 14 та коледжу Сумського національного університету. Спікери – заступник начальника Роменського бюро правової допомоги Алла ЄРНЬЄЙ, старший інспектор ювенальної превенції Роменського відділення поліції Дмитро Ситник, прокурор Роменської місцевої прокуратури Світлана ДУМАЛ, фахівець з соціальної роботи Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія МАКАРЕНКО, бібліотечні працівники.

KoM 2017 14 04 Pravovy oryentyry molody1

Основне завдання заходу – показати молоді, в доступній формі, практику застосування законів; сприяти виробленню почуття власної гідності й відповідальності за свої вчинки, поваги до закону та його вимог; підтримувати формування у підлітків внутрішніх бар’єрів щодо порушення закону і моральних норм.  Бібліотечні працівники провели теоретичну частину заходу – ознайомили студентів з правами, що гарантуються законом, наголосивши на тому, що кожна людина є єдиною та унікальною. Мультимедійна презентація сфокусувала увагу учасників на інформації про правові основи нашої держави, про основні принципи законодавства, якими вони могли б керуватися в своєму майбутньому житті, спираючись на переконаність у їхній правильності та необхідності.

KoM 2017 14 04 Pravovy oryentyry molody4

 

Із обов’язками підлітків та наслідками їхнього невиконання юних учасників заходу ознайомив представник ювенальної превенції Дмитро СИТНИК. Він дав кваліфікацію різним видам порушень, навів практичні приклади;  розповів про те, до чого призводить неповага до закону; більш детальніше розповів про відповідальність, яка наступає для неповнолітніх згідно законодавства України. Прокурор Роменської прокуратури Світлана ДУМАЛ ознайомила молодь з мірами покарання, що застосовуються до неповнолітніх за неправомірні дії та закликала бути законослухняними громадянами своєї країни. Фахівець з соціальної роботи Наталія  МАКАРЕНКО запропонувала до перегляду фільм про запобігання торгівлі людьми «Знання законів тебе захищає», звернула увагу на закони, що регулюють питання протидії торгівлі дітьми, визначають їх права, порядок надання допомоги дітям, які постраждали внаслідок цього негативного явища. Алла ЄРНЬЄЙ наголосила на важливості знання законів,  адже, незнання законів не звільняє від відповідальності, правова компетенція стимулює дотримання законності і зміцнення правопорядку. Вона детально розповіла про систему безоплатної правової допомоги в Україні та надала присутнім інформацію про роботу єдиного телефонного номеру системи безоплатної правової допомоги – 0800-213-103. 

KoM 2017 14 04 Pravovy oryentyry molody5

 

Спікери та учасники впевнені, що правопросвітницькі заходи формують погляди на закон як обов’язкове правило поведінки, допомагають молоді не спіткнутися на початку життєвого шляху, уникнути конфлікту з законом. Всі присутні отримали інформаційні флаєри «Бюро правової допомоги: ваш юридичний порадник». 

KoM 2017 14 04 Pravovy oryentyry molody6

 

Довіково:
Роменське бюро правової допомоги  знаходиться за адресою (поштова адреса): бульвар Свободи, 1, м. Ромни, Сумська область, 42000, (приміщення райдержадміністрації).

Телефон  зі стаціонарних номерів: (05448) 5-11-99, 5-10-66

Мобільний  телефон: +380988494066

E-mail: romenske@legalaid.sm.ua

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0800213103 – цілодобово.