назад
16.11.16

Розпочала роботу група експертів, які працюють над вдосконаленням національного законодавства стосовно захисту прав ВПО

15045739 1279863902066042 1930284793 n15 листопада 2016 року за підтримки проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» відбулося установче засідання робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб.

Ця робоча група утворена наказом Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України від 12 жовтня 2016 року № 27. На меті вона має удосконалення національного законодавства України в частині захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб. У складі робочої групи від Координаційного центру з надання правової допомоги – начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук.

Захід розпочався з установчих промов співголів робочої групи: заступника Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгія Туки, заступниці голови Управління із співробітництва з міжнародними організаціями та громадянським суспільством Лілії Гретарсдоттір, Голови Офісу Ради Європи в Україні Мортена Енберга, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин Георгія Логвинського, Керівника проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» Ганни Христової.

15057941 1279864105399355 1079270845 n

Ганна Христова наголосила на тому, що під час роботи над підготовкою пропозицій щодо внесення змін до законодавства в частині забезпечення захисту прав ВПО необхідно максимально врахувати міжнародні рекомендації, стандарти ООН та Ради Європи, рішення Європейського Суду з прав людини стосовно внутрішньо переміщених осіб.

15045739 1279863902066042 1930284793 n

Олена Сінчук зробила попередній огляд законодавства України, що потребує внесення відповідних змін щодо вдосконалення правового становища ВПО. За її словами, після проведеного попереднього аналізу нормативно-правової бази, стало очевидним, що сьогодні серед основних питань, які гостро потребують правового врегулювання є: отримання та відновлення внутрішньо переміщеними особами документів, що посвідчують особу; оформлення та визнання спадщини та вчинення нотаріальних дій; питання щодо встановлення фактів, які мають юридичне значення; питання щодо перетинання «лінії зіткнення» особами з дітьми; питання архівів, які знаходяться на тимчасово окупованій території; необхідність вдосконалення процесуального законодавства (відновлення втраченого провадження, виконання рішень, питання судового збору тощо).

«Встановлений на сьогодні спосіб підтвердження актів цивільних станів, які виникли на тимчасово окупованій території, згідно з національним законодавством є значно заформалізованим, складним та фінансово обтяжливим для внутрішньо переміщених осіб. Більше того, його реалізація в сьогоднішніх умовах фактично зумовлює масове виконання судами України невластивих їм функцій. Запроваджені тимчасові механізми врегулювання окремих питань, зокрема підтвердження актів цивільних станів та встановлення фактів, що мають юридичне значення, істотно не змінюють сутність підходів до вирішення порушеного питання, а лише проводять незначні зміни в частині підсудності, строків та порядку розгляду таких справ», – зазначила з-поміж іншого Олена Сінчук.

15050414 1279862592066173 138846161 n

Також вона наголосила, що з метою встановлення гарантій для захисту прав та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб, зокрема права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, на сьогодні існує необхідність внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Адже, відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» внутрішньо переміщені особи сьогодні не є суб´єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та можуть її отримати лише у тому випадку, якщо вони належать до однієї з вразливих категорій осіб, визначених у частині першій статті 14 вищезазначеного Закону.

Вона також повідомила, що з метою встановлення гарантій для захисту їх прав і законних інтересів Координаційний центр проводить роботу щодо внесення змін до зазначеного закону, у тому числі, з метою доповнення визначеного у ньому переліку суб´єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу такими категоріями осіб, як внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб.

15050072 1279864055399360 2128273925 n

Переглянути презентацію можна тут


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                YouTube YouTube                Google Google+       т Twitter