назад

Розпочато спільну діяльність із благодійним фондом “ГОРЄНІЄ”

gr1

23-24 липня на Дніпропетровщині за участю заступника директора    Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги    Віталія Баєва відбулася дводенна робоча зустріч – семінар для  представників міських та міськрайоних управлінь юстиції, Головного  територіального управління юстиції у Дніпропетровській області та  представників департаментів Дніпропетровської  блдержадміністрації. Організатором заходу в рамках діяльності, що  підтримується проектом “Українська ініціатива зміцнення    громадської̈ довіри (UCBI) та фінансується USAID, виступив Центр  правової інформації та консультацій ВБФ “ГОРЄНІЄ”.

 Головною метою заходу був пошук та напрацювання конкретних механізмів  покращення забезпечення доступу внутрішньо переміщених осіб та учасників  АТО до якісної безоплатної первинної та вторинної правової допомоги;  формування ефективного алгоритму взаємодії профільних громадських  організацій, державних установ та центрів з надання безоплатної вторинної  правової допомоги на Дніпропетровщині.

Протягом двох днів семінару учасники проаналізували найбільш поширені проблеми, з якими зазначені категорії громадян звертаються до міських управлінь юстиції та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, взяли участь у тематичних дискусіях та обговорили можливі шляхи взаємодії в зазначеній царині різних провайдерів правової допомоги. Адже, як зауважили під час спільного обговорення результатів панельних дискусій заступник директора Координаційного центру Віталій Баєв та директор Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Людмила Яцуба, саме співпраця із громадськими об’єднаннями та благодійними організаціями може стати одним з найефективніших механізмів покращення доступу до безоплатної правової допомоги громадян, які такої допомоги потребують, в тому числі, і внутрішньо переміщених осіб та учасників Антитерористичної операції.

 Результатом плідної спільної праці учасників робочої зустрічі стало підписання в перший день заходу трьохстороннього Меморандуму про спільну діяльність ВБФ “ГОРЄНІЄ”, Регіонального Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги тамісцевих Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дніпропетровщини. Згідно із підписаним документом, сторони об’єднують зусилля в галузі забезпечення доступу до правової допомоги осіб, які її потребують, та створюють систему перенаправлення справ, в рамках якої на рівні Дніпропетровської області надання первинної правової допомоги забезпечують юристи ВБФ “ГОРЄНІЄ”, а вторинну – Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Другий день семінару було присвячено питанням правових та психологічних аспектів роботи з внутрішньо переміщеними особами: слухачі отримали вичерпну інформацію щодо змін до законодавчої та нормативної бази України, що стосуються захисту прав внутрішньо переміщених осіб, дізналися про специфіку взаємодії та побудови конструктивних взаємовідносин з внутрішньо переміщеними особами. Також присутні одержали конкретні рекомендації для зниження напруги у роботі з цією категорію громадян, які звертаються до Центрів БВПД, ГО та державних органів.


gr2

gr3

gr4

gr5

gr6