назад

Розширення доступу безоплатної правової допомоги для осіб з інвалідністю, ветеранів війни, праці та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

14333710 521613774696250 6624490623270413186 n

07 вересня 2016 року з метою налагодження співпраці та розширення доступу громади Борщівського району до безоплатної правової допомоги працівники Борщівського бюро  правової допомоги зустрілися із начальником відділу обслуговування інвалідів, ветеранів війни, праці та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Управління соціального захисту населення Борщівської райдержадміністрації Анною Врубель.

Під час зустрічі обговорювалися питання надання громадянам безоплатної первинної та вторинної правової допомоги відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”.  Керівник бюро правової допомоги Тетяна Кучіра повідомила про основні завдання, які виконує бюро, зокрема надання громадянам правових консультацій та роз’яснень, прийняття звернень на безоплатну вторинну правову допомогу, а також забезпечення доступу громадян до електронних сервісів Мін’юсту.

14370037 521613778029583 1398437721240814362 nВідповідно до Закону, безоплатна первинна правова допомога полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб і включає такі види правових послуг: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру).

Правом на безоплатну первинну правову допомогу відповідно до цього Закону можуть скористатися усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна вторинна правова допомога полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя і передбачає надання таких видів правових послуг: захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру.

Тетяна Кучіра наголосила, що суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу є особи, визначені пунктами 1, 2, 8-12 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме: малозабезпечені особи, інваліди, діти-сироти, люди, які претендують на статус біженця, ветерани війни, учасники АТО та їх сім’ї, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності,  про надання психіатричної допомоги та реабілітовані особи.

Також працівниками бюро правової допомоги проведено вуличне інформування жителів Борщівського району про право громадян на безоплатну правову допомогу та роздано буклети з вказаною адресою та телефоном бюро правової допомоги.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за  повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу та документів, які необхідно надати для отримання такої допомоги можна за адресою: Борщівське бюро правової допомоги – м.Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел.: (03541) 2-28-80, e-mail: borshchivske@legalaid.te.ua.