назад

14102559 516413351882959 1211689724387251943 n

Фахівцями Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведений виїзний прийом громадян у приміщенні Почаївської міської ради, метою було донести інформацію до громади щодо забезпечення та спрощення доступу до безоплатної правової допомоги.

26  серпня   2016 року    начальник  відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Наталія Бобрик, надала вичерпні відповіді на питання, що турбували відвідувачів мобільного консультаційного пункту.

Одного з відвідувачів цікавило питання у галузі сімейного права, а саме,  припинення права на аліменти  на дитину  у зв’язку із набуттям права власності на  нерухоме майно.

Відповідно до статті 190 Сімейного кодексу України  той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

Такий договір посвідчується  нотаріально. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов’язується самостійно утримувати її.

Укладення договору не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов’язку брати участь у додаткових витратах на дитину.

По спадковому  праву питання стосувалося посвідчення заповіту посадовою  особою органів місцевого  самоврядування та іншими посадовими та службовими  особами, яким  за законом надано таке право.

Відповідно до статті 1251 Цивільного  кодексу України  якщо у населеному пункті немає нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування.

Також статтею  1252 Цивільного  кодексу  України  передбачено, що:

Заповіт особи, яка перебуває на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також особи, яка проживає в будинку для осіб похилого віку та інвалідів, може бути посвідчений головним лікарем, його заступником з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров’я, а також начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та інвалідів.

Заповіт особи, яка перебуває під час плавання на морському, річковому судні, що ходить під прапором України, може бути посвідчений капітаном цього судна.

Заповіт особи, яка перебуває у пошуковій або іншій експедиції, може бути посвідчений начальником цієї експедиції.

Заповіт військовослужбовця, а в пунктах дислокації військових частин, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також заповіт працівника, члена його сім’ї і члена сім’ї військовослужбовця може бути посвідчений командиром (начальником) цих частини, з’єднання, установи або закладу.

Заповіт особи, яка тримається в установі виконання покарань, може бути посвідчений начальником такої установи.

Заповіт особи, яка тримається у слідчому ізоляторі, може бути посвідчений начальником слідчого ізолятора.

Заповіти осіб, зазначених вище, посвідчуються при свідках. Дані заповіти, прирівнюються до заповітів, посвідчених нотаріусами.

Нагадуємо, що Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадяни можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).