назад
01.02.17

Розвиток БПД запропоновано включити до Плану дій Ради Європи на 2018-2020 рр.

31 січня 2017 року у Міністерстві закордонних справ України відбулася міжвідомча нарада щодо визначення напрямів та ключових пріоритетів Плану дій Ради Європи для України на 2018-2020 рр. Координаційний центр з надання правової допомоги на заході представляв заступник його директора Сергій Троценко, який окреслив пріоритети розвитку української системи БПД у середньостроковій перспективі та відповідні потреби щодо підтримки її розвитку, що можуть бути враховані під час розробки напрямів згаданого плану дій.

Зі вступним словом до присутніх звернулися співголовуючі Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг та в.о. директора Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України Андрій Праведник, які розповіли про важливість такого інструменту як план дій Ради Європи для України та закликали присутніх висловити свою оцінку виконання поточного та окреслити пропозиції до наступного плану дій на 2018-2020 рр.

Участь у засіданні взяли представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства інформаційної політики, Міністерства юстиції, Міністерства молоді та спорту України, а також співробітники Секретаріату Кабінету Міністрів, Національної поліції України, офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, Генеральної Прокуратури та Служби Безпеки України, Вищого адміністративного та Конституційного суду та інші. Під час заходу представники міністерств та відомств висловились щодо досягнень та зауважень до виконання поточного Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 рр., що стосувалися блоків І. «Права людини»; ІІ. «Конституційна реформа», ІІІ. «Місцеве самоврядування»; ІV. «Соціальні питання, у т.ч. питання ВПО».

MFA 1

Заступник директора Координаційного центру Сергій Троценко висловив особливу подяку Офісу Ради Європи та його Голові за підтримку розвитку системи безоплатної правової допомоги у рамках попереднього Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 рр. та нагадав, що наразі Координаційний центр з надання правової допомоги бере участь у двох проектах Ради Європи – «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» та «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», в рамках яких уже вдалося досягти помітних позитивних результатів, що свідчить про їх високу ефективність.

Зокрема, одним з важливих досягнень проекту «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» стала оцінка системи БВПД на відповідність стандартам Ради Європи у кримінальних справах та у випадках адміністративного затримання, що була проведена експертами з Шотландії, Нідерландів, Молдови. Оцінювання дозволило проаналізувати відповідність української системи БВПД стандартам і передовому досвіду Ради Європи, виявити виклики і потреби, надати рекомендації щодо подальшого вдосконалення правового поля і стратегій розвитку, а також практики правозастосування.

Говорячи про зміни, які нещодавно були прийняті до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на БВПД, Сергій Троценко відзначив важливість запуску проекту «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні». «Ми вдячні проекту за спільні заходи та адвокаційні зусилля з просування необхідності надання внутрішньо переміщеним особам права на БВПД», – зазначив заступник директора Координаційного центру.

MFA 2

Він наголосив, що у 2016 році система БПД продовжувала розвиватись, розширюючи доступ громадян до якісної правової допомоги, та поряд з цим отримавши низку нових важливих функцій, що випливають із досвіду надання правової допомоги місцевими центрами з надання БВПД – зокрема, забезпечення рівного доступу до правової інформації та консультацій (безоплатної первинної правової допомоги), а також посилення правових можливостей і правової спроможності територіальних громад та спільнот, представників соціально вразливих груп та правопросвітництва на рівні територіальних громад.

Для виконання нових функцій з 1 вересня 2016 року на всій території України, крім тимчасово окупованої та зони проведення АТО, як нагадав він, розпочали роботу 427 бюро правової допомоги. Крім цього, значного поширення набула практика функціонування мобільних та дистанційних пунктів доступу до БПД, у яких впродовж року правову допомогу отримало понад 36 тис. осіб.

«Підтримка розвитку системи БПД є критично важливою з огляду на те, що вона є гарантом забезпечення рівного доступу до правосуддя, правової інформації та консультацій, посилення правової спроможності громад. Розвиток системи БПД є складовою таких пріоритетних напрямів як реформа системи правосуддя, права людини, боротьба з корупцією, децентралізація, громадянське суспільство та свобода ЗМІ, створення робочих місць тощо», – підкреслив представник Координаційного центру.

Серед потреб та пріоритетів Координаційного центру з надання правової допомоги, що мають бути враховані під час розробки напрямів плану дій Ради Європи для України на 2018-2020 рр., Сергій Троценко запропонував включити питання підтримки розвитку системи БПД в Україні, виходячи з основних пріоритетів її розвитку, відображених у порядку денному реформ в Україні:

1. Переорієнтація системи БПД з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад.

2. Створення ефективної системи управління правовими знаннями та розвиток людського потенціалу правничої спільноти та партнерських мереж системи БПД.

3. Децентралізація системи БПД у цивільних та адміністративних справах, а також пілотування моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях.

4. Розбудова комплексної інформаційно-аналітичної системи забезпечення надання безоплатної правової допомоги (КІАС) та впровадження інших новітніх інформаційних технологій.

MFA 3

Підсумовуючи захід, керівник офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг подякував усім учасникам і окреслив наступні кроки з підготовки плану дій Ради Європи для України на 2018-2020 рр., серед яких заплановані секторальні експертні зустрічі у більш вузькому форматі та підготовка відповідного проекту плану.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook              YouTube YouTube               Google Google+            тTwitter