назад

Семінар-тренінг “Протидія та запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі”

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/03/13/IMG-997d7f6de5df842e79074285d90fc4b4-V.jpg{/gallery}

13 березня 2018 року, в місті Харкові відбувся семінар-тренінг за темою «Посилення міжвідомчого реагування у сфері протидії та запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі: впровадження нового законодавства та оновлення чинних механізмів його реалізації».

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/03/13/IMG-997d7f6de5df842e79074285d90fc4b4-V.jpg{/gallery}

13 березня 2018 року, в місті Харкові відбувся семінар-тренінг за темою «Посилення міжвідомчого реагування у сфері протидії та запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі: впровадження нового законодавства та оновлення чинних механізмів його реалізації». 

За ініціативою Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення [UNFPA] в Україні, розпочато трирічний проект «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні», який впроваджується у 10 областях України, зокрема і на Харківщині. У рамках проекту заплановано проведення серії інформаційних заходів, спрямованих на зміцнення потенціалу міжвідомчої взаємодії у питаннях профілактики та протидії насильству за ознакою статі та домашньому насильству.

За підтримки Посольства Великої Британії в Україні та Міністерства соціальної політики України, з метою підвищення обізнаності фахівців різних галузей, в тому числі зі сфери захисту прав, був проведений одноденний семінар за участі заступниці директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях (далі – РЦ) Вікторії Гайворонської, в якості тренера, директора РЦ Анатолія Бородавка та директора Харківського інституту соціальних досліджень, правозахисника Дениса Кобзіна.

{module 2018-03-13 Семінар}

З вітальним словом до учасників звернувся координатор програми Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення у Харківській області Сергій Велигодський. В своїй доповіді він розповів учасникам про міжсекторальні тренінги, як частину діяльності UNFPA в Україні; з приводу укріплення системи протидії та запобігання домашньому та ґендерно зумовленому насильству, а саме про мету, завданнях та подальших кроках в цьому напрямку. Координатор підкреслив актуальність проблеми та наголосив на необхідності запровадження нових підходів до її розв’язання в Україні та на місцевих рівнях.   

Вікторія Гайворонська розповіла про існування таких явищ, як «домашнє насильство» та «насильство за ознакою статі»; а саме, про особливості, динаміку та можливі наслідки.

Відповідно до законодавства України, в процесі тренінгу, були обговорені зміни в даної галузі прав. Зокрема, згідно статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (далі – Закон), були викладені нові визначення термінів; статті 3 Закону – сфера дії законодавства; статті 4 Закону – основні засади запобігання та протидії домашньому насильству.

Під час тренінгу, були розглянуті основні напрямки реалізації державної політики у даної сфері. Визначено коло суб’єктів, на яких поширюється дія Закону; суб’єкти, що здійснюють заходи та  взаємодію у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, їх повноваження.

Окремим блоком, обговорювалися питання щодо запровадження Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі (далі – Реєстр), відповідно до статті 16 Закону. Реєстр це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, адаптування, зміни, поновлення, використання, поширення (розповсюдження, реалізації, передачі), знеособлення і знищення визначених Законом даних про випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі.  

Реєстр ведеться з метою захисту життєво важливих інтересів постраждалих осіб, зокрема постраждалих дітей; попередження повторних випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі; забезпечення здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі; надання комплексної та своєчасної допомоги постраждалим особам суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі; обліку випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі; координації діяльності суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. 

Було звернуто увагу на спеціальні заходи, щодо протидії домашньому насильству, згідно статті 24 Закону, такі як терміновий заборонний та обмежувальний припис стосовно кривдника, взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи, направлення кривдника на проходження програми для кривдників.   

В завершальній частині тренінгу розглядалися питання відповідальності та контролю за дотриманням законодавства  у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Функція контролю у згаданій сфері покладається на Верховну Раду України в частині парламентського контролю в межах повноважень та у спосіб, визначений Конституцією України; інші органи державної влади здійснюють контроль, також, в межах повноважень та у спосіб, визначений Конституцією та законами України.

Громадський контроль за дотриманням законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, який полягає в контролі за здійсненням заходів та реалізацією державної політики, проводиться громадськими об’єднаннями, членами або уповноваженими представниками таких об’єднань, з дотриманням правового режиму інформації з обмеженим доступом.  

Кожна окрема тема обговорення, включала практичну роботу в групах, з презентацією напрацювань та повідомлення тренерів. За підсумками тренінгу, учасники отримали сертифікати.


 

Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua