назад

Про законність проведення скорочення чисельності або штату працівників йшлося на семінарі в Подільську

podilsk seminar svilnennya 1Питання скорочення чисельності або штату працівників є одним з актуальних питань, з яким звертаються жителі м. Подільська та району до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Часто ці питання задають громадяни і під час роботи дистанційних пунктів консультування.

Зважаючи на актуальність правової потреби жителів громади та в рамках реалізації національного проекту “Я МАЮ ПРАВО!”, 14 березня 2018 року працівники Подільського місцевого центру з надання БВПД провели для громадян, які перебувають на обліку в Подільському міськрайонному центрі зайнятості, інформаційний семінар на тему: “Правомірність проведення скорочення чисельності або штату працівників”.

Участь у проведенні заходу взяли працівники Подільського місцевого центру з надання БВПД – начальник відділу правопросвітництва Наталія Заблоцька та в.о.начальника відділу правової інформації та консультацій Вікторія Карабіненко, головний спеціаліст Подільського відділу ДРАЦС ГТУЮ в Одеській області Ольга Руда, провідний фахівець з питань зайнятості  Наталія Мамулат та 32 особи, які втратили роботу та перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні.

Вікторія Карабіненко розповіла учасникам заходу про систему безоплатної правової допомоги в Україні, види правової допомоги, категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги та які документи для цього потрібні.

podilsk seminar svilnennya 2

Наталія Заблоцька повідомила присутнім, що, незважаючи на безумовне право роботодавця визначати чисельність і штат працівників, процедура звільнення працівника у випадку скорочення має відбуватись виключно на підставі Кодексу законів про працю України (далі— КЗпП).

При виникненні спору між працівником і роботодавцем суд виходить з вимог законодавства про працю. Звільнення працівників у зв’язку із скороченням чисельності або штату може вважатися правомірним тільки за наступних умов:

  • скорочення чисельності або штату працівників дійсно мало місце;
  • роботодавець дотримався норм законодавства при вивільнення працівників.

podilsk seminar svilnennya 5

При звільненні працівників на підставі пункту 1 статті 40 КЗпПУ дії роботодавця повинні бути наступними:

Крок 1. Прийняти рішення щодо скорочення чисельності або штату працівників, яке оформлюється наказом. Окремим наказом вносяться зміни до штатного розпису, у якому зазначаються підстави та посади, професії, які скорочуються.

Крок 2. Повідомити первинну профспілкову організацію про заплановане звільнення працівників.

Це потрібно зробити не пізніше як за 3 місяці до запланованого звільнення.

Крок 3. Створення комісії для проведення скорочення штату, до функцій якої входить врахування переважного права на залишення на роботі, визначення працівників, яких заборонено звільняти, а отже і тих працівників, які підлягатимуть звільненню.

Крок 4. Попередження працівників про майбутнє вивільнення.

Відповідно до вимог ст. 492КЗпПУ, про звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівники попереджаються не пізніше ніж за 2 місяці. Одночасно з роботодавець пропонує працівникам іншу роботу, якщо така є.

Крок 5. Отримати згоду первинної профспілкової організації на звільнення працівників.

Крок 6. Видати наказ про звільнення працівників.

Звільнення працівників повинно відбуватися не раніше закінчення 2-місячного попереджувального строку (скорочення строку попередження можливе за наявності згоди працівника).

Крок 7. Внести запис до трудових книжок працівників.

Крок 8. Видати працівнику трудову книжку, копію наказу про звільнення, провести розрахунок у день звільнення.

У день звільнення працівнику видаються належно оформлена трудова книжка та копія наказу про звільнення (ст. 47 КЗпПУ ).Відповідно до ст. 44 КЗпПУ, у разі припинення трудового договору згідно з ч. 1 ст. 40 КЗпПУ, працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Крок 9. Повідомити державну службу зайнятості про фактичне вивільнення працівників.

Наталія Заблоцька повідомила присутнім, що під час визначення працівників, які підлягають звільненню,треба враховувати переважне право на залишення на роботі, яке надається тим, хто має більш високу кваліфікацію та продуктивність праці.

При рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається таким категоріям працівників (ст.42 КЗпПУ):

  • сімейним — за наявності двох і більше утриманців;
  • особам, у сім’ях яких немає інших працівників із самостійним заробітком;
  • працівникам із тривалим безперервним стажем роботи на цьому підприємстві, в установі, організації;
  • працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;
  • учасникам бойових дій, інвалідам війни й особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р.№ 3551-XII;
  • авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;
  • працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;
  • особам із числа депортованих із України — протягом п’яти років із часу повернення на постійне місце проживання до України;
  • працівникам із числа колишніх військовослужбовців строкової служби й осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, — протягом двох років із дня звільнення їх зі служби.

При цьому, не можна звільнити при скороченні штату вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років (до 6 років — якщо дитина потребує домашнього догляду відповідно до медичного висновку), одиноких матерів, що мають дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, а також батьків, які виховують дітей без матері (у т.ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також опікунів (піклувальників), прийомних батьків (ч. 3 ст. 184, ст. 186-1КЗпПУ).

Наталія Заблоцька звернула увагу учасників заходу, що у разі незаконного звільнення з роботи працівник має беззаперечне правозвернутися із заявою про вирішення трудового спору до суду. Термін подачі заяви – місячний строк із дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки (ст. 233 КзпП).

Головний спеціаліст Подільського відділу ДРАЦС ГТУЮ в Одеській області  Ольга Руда повідомила, що для зручності та уникнення черг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану, можна через інтернет подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану або задати питання в режимі онлайн. На запитання присутніх щодо інформації, яка шириться через ЗМІ щодо нових правил поховання, Ольга Руда повідомила, що вони не змінились.

podilsk seminar svilnennya 4

По завершенню семінару в.о. начальника відділу правової інформації та консультацій Вікторія Карабіненко під час роботи дистанційного пункту консультуваннянадавала відвідувачам Подільського міськрайонного центру зайнятості правові консультації та роз’яснення. Громадяни цікавились питаннями стосовно надання безоплатної вторинної правової допомоги постраждалим у кримінальному провадженні, правомірності звільнення з роботи та щодо соціального забезпечення.

podilsk seminar svilnennya 3

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а.

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.