назад

Семінар з питань захисту прав учасників АТО

OkM 170227  227 лютого 2017 року у приміщенні Охтирського міськрайонного центру зайнятості представниками Охтирського місцевого центру з надання БВПД, спільно зі старшим офіцером відділення офіцерів запасу та кадрів Охтирського ОМВК Антоном КАРТУЗОМ провели семінар з питань захисту прав учасників АТО.

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Охтирського МЦ Василь БОЙКО надав роз’яснення щодо переліку пільг для учасників бойових дій та ветеранів війни. Він наголосив на змінах у Законі України «Про безоплатну правову допомогу». Відтепер право на безоплатну вторинну правову допомогу маютьветерани війни, зокрема, учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», не лише з питань їх соціального захисту, як це було раніше, а з будь-яких питань.

Інтегратор Марина ЛАПОНОГ додала: «Якщо Ваше питання потребує вирішення у судовому порядку, Ви можете отримати правовий захист, гарантований державою. До того ж, відповідно до ст.5 ч.1 п.13 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: учасники бойових дій, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав».

OkM 170227  1

В одного з учасників виникло питання, що стосувалося трудових правовідносин, а саме: особа є внутрішньо переміщеною та має запис у трудовій книжці із відомостями про звільнення з попереднього місця роботи за кодексом, що діє на тимчасово окупованій території. Отже, громадянину було роз’яснено, що дані відомості не мають юридичної сили, адже не існує визнаної, зазначеної ним, держави. При нарахуванні у центрі зайнятості, запис не братимуть до уваги, а при наступному працевлаштуванні зроблять новий запис у трудовій книжці. «Якщо ж Ви бажаєте встановити факт звільнення, то це можливо зробити у судовому порядку, шляхом подання позовної заяви про встановлення факту, що має юридичне значення», – додала Марина ЛАПОНОГ.

 

Учасникам семінару роздали інформаційні буклети із контактними даними Охтирського місцевого центру з надання БВПД: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.