назад

Шерифи: що вони принесуть у нові громади Харківщини

Шерифи – узагальнений образ представників громади, цивільних осіб, наділених повноваженнями для організації безпечного середовища у громаді, профілактики протидії правопорушень, фінансуються з місцевого бюджету та підзвітні громаді. Саме про цих мужніх людей спілкувалися під час онлайн-заходу.

Спікери – головна юристка Лозівського бюро правової допомоги Анастасія Кушнір і фахівець Чугуївського місцевого центру Юрій Чумак, який брав безпосередню участь у створенні проекту «Шерифи для нових громад» та його реалізації. До участі та обговорення були запрошені старшокласники Краснопавлівського ліцею. Юрій Чумак розповів, як виконували свої функціональні обов’язки шерифи до війни, як їм допомагають територіальні громади, і чи зменшується кількість злочинців на тих територіях, які вони охороняють.

Учасники переглянули сайт «Шерифи для нових громад», тематичні відеоролики, в яких розповідалося про те, як виконують свою роботу шерифи, та як швидко їм вдається розкривати злочини на доручених їм територіях.

Наприкінці зустрічі один з учасників розповів, що наразі перебуває в Польщі, і в цій країні також функціонують підрозділи охорони, дуже схожі з нашими, українськими. Вони практично нічим не вирізняються з-поміж населення: ходять у звичайному цивільному одязі, але охорона та порядок – це їх основне завдання. Цікаво те, що й українські шерифи для нових громад, і польські мають одну мету – добробут, правопорядок у громадах тих країн, в яких вони працюють.

Довідково

Шерифи – узагальнений образ представників громади, цивільних людей, які наділені повноваженнями для організації безпечного середовища в громаді, профілактики протидії правопорушень, фінансуються з місцевого бюджету та підзвітні громаді.

Проєкт «Шерифи для нових громад» покликаний розповісти про успішний досвід малих і середніх громад Херсонської, Харківської, Полтавської, Дніпропетровської, Миколаївської та Хмельницької областей у самостійному розв’язанні проблем громадської безпеки.

Завдання шерифів:

–  збирати й аналізувати успіхи, помилки і підводні камені реформи поліції;

– досліджувати потреби цільової аудиторії та ефективних каналів комунікації шляхом проведення опитувань представників сільської місцевості, органів влади та самоврядування, експертів, дільничних інспекторів поліції. Про те, що впливає на безпеку, криміногенну ситуацію, що роблять шерифи в селах і які очікування місцевих жителів;

– збирати кращі практики розв’язання проблем безпеки в громада;

– розробляти рекомендації, як уникнути типових помилок;

– збирати пропозиції щодо розв’язання проблем у сфері організації системи безпеки на місцевому рівні та на рівні законодавства України;

– вивчати думки населення в соціальних мережах та ЗМІ Херсонської, Харківської, Полтавської, Дніпропетровської, Миколаївської та Хмельницької областей щодо програм безпеки в малих громадах та ефективності впровадження реформи поліції та проєкту Державної служби зайнятості «Шериф»;

– виявляти типові для села справи, правові проблеми й способи їх розв’язання за допомогою шерифів;

– записувати відеоінтерв’ю з шерифами, головами сільрад, а також з місцевими жителями, які зверталися до шерифа або поліції.