назад

Що чекає на батьків, які не виплачують аліменти?

  В Україні існують певні правила та законодавчі норми, за якими розраховується мінімальний розмір аліментів, який повинен буде виплачувати один із батьків. Адже, незважаючи на те, що батько й мати живуть порізно, діти не повинні страждати. І відповідальність не знімається із жодного з них. У межах правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство»  у вересні 2019 року на базі Чернівецького міського центру зайнятості відбулась зустріч на тему «Відповідальність за несплату аліментів».

Однією з новацій другого пакета законів «Чужих дітей не буває» стало впровадження додаткових штрафних санкцій за заборгованість по аліментах.

«До неплатників аліментів  застосовується ряд обмежувальних заходів, фінансових санкцій та відповідальність у вигляді суспільно корисних робіт, адміністративного арешту та позбавлення волі», –  зауважила фахівець Чернівецького бюро правової допомоги Анастасія Тирон.

Якщо розмір заборгованості по сплаті аліментів перевищує 4 місяці (3 місяці для батьків тяжкохворої дитини або дитини з інвалідністю), встановлена можливість накладення обмежень на неплатників аліментів щодо:

• виїзду за межі України;

• керування транспортними засобами;

• користування зброєю;

• полювання.

Також боржник із аліментів не може впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України. Отже, той із батьків, з ким проживає дитина, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду такої дитини за межі України. Не менш дієвим способом покарання є запровадження фінансових санкцій від 20% до 50% суми боргу.

Важливо! Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, – карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.