назад

Що означає бути громадянином. Розповідали фахівці системи безоплатної правової допомоги під час зустрічі з дошкільнятами.

Головною ознакою свідомого громадянина будь якої держави, в тому числі і України, є його правова обізнаність, розуміння шляхів реалізації та захисту своїх прав і усвідомлення важливості виконання ним своїх громадянських обов’язків. Тому, для виховання майбутнього покоління в дусі здорового громадянського суспільства 10 липня в дитячому дошкільному навчальному закладі № 21 «Дзвіночок», фахівцями системи безоплатної вторинної правової допомоги, в рамках правопросвітницької кампанії Міністерства юстиції «Я маю право», було проведено інформаційно-роз’яснювальний захід для вихованців закладу. Юних громадян було ознайомлено з загальними правами та обов’язками дітей, механізмами їх захисту та реалізації, а найбільш активних та обізнаних було заохочено призами. Проводили захід директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Протченко спільно з начальником відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлією Бойко та головним спеціалістом відділу Наталією Воронецькою.

Розпочала захід в цікавій ігровій формі Наталія Воронецька, яка запросила дітей взяти участь в грі на правову тематику «Я маю право на ім’я». Під час гри дітям потрібно було назвати своє ім’я та звернутись до поруч стоячої дитини в ласкавій формі. Метою гри було роз’яснити дітям їх невід’ємне право на ім’я, що забезпечує їхню індивідуалізацію та навчити повазі до особи та імені іншого, що визначено статтями 294, 295 та 296 Цивільного кодексу України.
Директор Регіонально центру Ірина Протченко розповіла дітям, що вони мають право на: любов та турботу, право на відпочинок, право на повноцінне харчування, право на захист та належне медичне обслуговування, право на сім’ю та освіту і що ці права є невід’ємними. Під час виступу акцентувала увагу, що права дитини визначені законом та захищаються низкою нормативно-правових документів. Основним державним документом, який захищає права дитини, є Конституція України, решта положень про захист дітей викладені в Законі України «Про охорону дитинства» та окремих положеннях Сімейного кодексу України. Також, Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання дотримуватись, захищати та вибудовувати державну політику, орієнтовану на розширення до доступу та реалізації цих прав, ратифікувавши «Конвенцію ООН про захист прав дитини».
Про шляхи захисту своїх прав з дітьми говорила Юлія Бойко. Вона повідомила, що в окремих випадках, коли життю та здоров’ю виникає загроза, діти мають право на самооборону, але краще реалізувати право на захист звернувшись до батьків. Якщо батьки не в змозі захистити дитину, за допомогою можна звернутись до органів державної влади, громадських організацій та суду.
Не оминули увагою і обов’язки дітей, яких вони повинні дотримуватись та виконувати в повсякденному житті. Звернули увагу, що незважаючи на юний вік, дітки повинні дотримуватись законів України, в першу чергу, що стосуються правил дорожнього руху, поважати батьків та особистість інших, старанно вчитись та дотримуватись правил гарної поведінки.
Наприкінці заходу фахівці системи безоплатної правової допомоги перевірили, як дітки засвоїли отриману інформацію, провели з ними гру під час якої вони відповідали, чи погоджуються з озвученим твердженням, чи ні. Діти охоче підтримали та активно відповідали на запитання.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103