назад

Що потрібно знати, аби знайти себе у виборчих списках

44 3З метою підвищення рівня правової свідомості громадян, обізнаності щодо виборчих прав, в рамках інформаційної кампанії «Я маю право голосу» працівниками Любешівського та Турійського бюро правової допомоги протягом тижня було проведено ряд інформаційних заходів для громадян, присвячених виборчому праву.

Так, 12 лютого 2019 року начальник Любешівського бюро правової допомоги спільно з представниками Любешівського відділу ДРАЦС у приміщенні місцевого центру зайнятості провели інформаційний захід для внутрішньо переміщених громадян.
Представник бюро розповів, що у вересні 2018 року Центральна виборча комісія спростила процедуру голосування для згаданих осіб. Тепер їм достатньо до 25 березня 2019 року, маючи при собі паспорт, звернутись до відділу ведення держреєстру виборців за місцем проживання із заявою про зміну місця голосування.

14 лютого 2019 року на базі Турійської філії Волинського обласного центру зайнятості за участі начальника Турійського бюро правової допомоги та представників місцевого військкомату відбувся круглий стіл на тему: «Тимчасова зміна місця голосування». Відповідний захід був проведений для громадян, фактичне місце проживання яких не збігається з його реєстрацією.

441

Фахівець бюро розповіла присутнім, що у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями виборець не може проголосувати на виборах Президента України 31 березня 2019 року за зареєстрованим місцем проживання. Він може тимчасово (на період проведення виборів) змінити місце голосування. Для цього до органу ведення держреєстру виборців за місцем проживання необхідно подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою він бажає проголосувати.

При поданні заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України. Для громадян України, військовослужбовців, документом, який пред’являється до органу ведення держреєстру, може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.

На завершення заходів представники правової допомоги розповсюдили інформаційні матеріали із циклу «Я МАЮ ПРАВО» та про роботу системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua.

Ковельський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел.: (03352) 3-30-63. (пн-пт з 9:00 до 18:00). kovel.volyn@legalaid.lt.ua.

Любешівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Любешів, вул. Незалежності, 76, тел. (03362) 3-00-93. (пн-пт з 9:00 до 18:00).

Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт.Турійськ, вул.Луцька, 23, тел.: (03363) 2-23-86. (пн-пт з 9:00 до 18:00).

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).