назад

Workshop…Що це таке?
Основна відмінність воркшопу від майстер-класу – форма його проведення. Це захід, на якому учасники отримують знання самостійно. Дослівний переклад терміну – «робоча майстерня». Основні відмінності воркшопу від заходів іншого типу – висока інтенсивність групової взаємодії, активність і самостійність учасників, актуальний досвід й особисте переживання. Ведучий воркшопу допомагає учасникам визначити мету, завдання високопродуктивної майстерні, підбирає методи та прийоми для активного дослідження. 
Саме така майстерня відбулася в Баштанці 27 березня, де зібралися фахівці системи безоплатної правової допомоги, працівники Головне територіальне управління юстиції у Миколаївській області, представники місцевих ЗМІ, члени місцевих громадських об’єднань та просто активні громадяни Баштанщини.

Воркшоп розпочався з прийому громадян, потім була основна частина, коли учасники спочатку познайомилися, обговорили карту правових потреб, а після цього однією із задач було визначення найбільш актуальних проблем, які існують в громаді.
Серед таких проблем було визначено 3 основні:
– необізнаність громадян з правових питань;
– працевлаштування молоді;
– проблеми, які виникають при користуванні земельними ділянками.
Після визначення проблем, розглядалися шляхи їх вирішення. “Дерево рішень” – це метод ситуаційного аналізу, сутність якого полягає у процедурі прийняття рішень з погляду оцінки рівня ризику з певного питання, що виникає в результаті реалізації будь-яких проектів. Перші ідеї щодо створення дерев рішень запропонував Ховланд наприкінці 50-х років XX століття. Метод “дерево рішень” використовується для раціоналізації процесу прийняття рішень у ситуації, коли неможливо дати простої й однозначної відповіді на поставлене завдання. Цей метод застосовується також в аналізі складних ситуацій і допомагає досягти повного розуміння причин, що призвели до прийняття того чи іншого важливого рішення у минулому.
Саме тому цей метод використали для роботи над проблемами в групах під час “Воркшопу з громадської активності”. 
Робота над проблемами, виявилась дуже цікавою та захоплюючою, учасникам навіть не вистачило часу для обговорення. Всі учасники були максимально зацікавлені в тому, аби знайти як можна більше рішень для тієї чи іншої проблеми.
Після роботи в командах, учасники презентували напрацювання в групах та запропонували альтернативні рішення тих проблем, про які згадувалось раніше. Після презентацій команд, всім було запропоновано обговорити ті рішення, які пропонує кожна команда та обговорити, яке рішення є найбільш оптимальним.
Звичайно ця вправа не вирішить ті проблеми, які склалися на даний момент на Баштанщині, але метод “дерево рішень” наблизить громаду до прийняття важливих рішень, яке в подальшому допоможе викорінити існуючі проблеми, зрозуміти причини виникнення проблем та попередити виникнення проблем в майбутньому.

Такі заходи, як “Воркшоп з громадської активності”, і надалі заплановані Другий миколаївський місцевий центр з надання БВПД для інших громад.

Ми щиро вдячні всім хто сприяв у проведенні цього заходу та сподіваємось на подальшу співпрацю!

Більше фото на сторінці заходу Воркшоп з громадської активності