назад

Про безоплатну правову допомогу – для глядачів телепередачі «Акценти»

image 0 02 05 c54a59ee4f1c5d38422e8746871dc0bf4bb07426d2f2a44611fee998d8a08195 V

29 березня 2017 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий  взяв участь в телепередачі «Акценти» в рубриці «Я маю право!» обласної телерадіокомпанії «Лтава», де розповів про можливості отримання безоплатної правової допомоги на Полтавщині.

 Запровадження рубрики «Я маю право!» в телепередачі «Акценти» ОДТРК «Лтава» стало одним із правопросвітницьких проектів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  та  має на меті роз’яснення громадянам їх прав та механізму їх захисту.

         Перша передача  проекту була присвячена правам громадян в Україні та ролі системи безоплатної правової допомоги як одного з інструментів їх захисту.

У телепередачі також взяли участь в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак, завідуюча кафедри права Полтавського університету економіки і торгівлі, доктор юридичних наук, професор Галина Лаврик; заступник директора Полтавського юридичного інституту, кандидат юридичних наук, доцент, адвокат Олександр Лемешко.

Спікери розповіли телеглядачам про спрямованість державної політики на захист прав громадян та недоліки у її здійсненні; актуальні питання забезпечення прав громадян в Україні та  механізмів їх захисту, а також  розвитку інтегрованої системи надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Директор Регіонального центру з надання БВПД Олександр Черчатий, розповів про  новий етап у забезпеченні безоплатної правової допомоги для населення,  пов’язаний із переходом до забезпечення розвитку правової спроможності територіальних громад; поінформував громадськість щодо організації у Полтавській області роботи по наданню правової допомоги, зокрема акцентував увагу глядачів на те, що законодавець значно розширив коло осіб, які мають можливість отримати безоплатну вторинну правову допомогу, а саме: захист у суді, складання процесуальних документів.  Також очільник    системи БВПД області закликав до подальшої співпраці суб’єктів надання правових послуг з метою захисту індивідуальних прав представників громади зокрема,  представників правозахисних громадських організацій, міжнародних фондів, органів місцевого самоврядування.

«Кожен громадянин нашої держави має не лише знати свої права, а й вміти користуватися  ними та захищати їх, зокрема, і через систему безоплатної правової допомоги. Саме тому ми приділяємо багато уваги проведенню просвітницької роботи з різними представниками територіальних громад на Полтавщині. Ми практикуємо цільові виїзди до громад, проведення тематичних семінарів та виїзні консультування громадян, аби якомога ширше інформувати мешканців Полтавщини про їх права та інструменти їх реалізації. Така телепередача, безумовно, сприяє цій меті.», – зазначив Олександр Черчатий.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Крім того,  на Полтавщині працює чотири місцеві центри (Перший, Другий полтавські, Кременчуцький та Лубенський  місцеві центри  з надання БВПД) надають первинну (консультації, правове інформування) та вторинну правову допомогу у цивільних та  адміністративних справах та 23 бюро правової допомоги, які надають юридичні консультації та забезпечують доступ громадян до електронних сервісів Міністерства юстиції, що дає можливості отримати юридичні консультації у всіх куточках нашої області. 

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22. 

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел.. (0532) 56-02-88. 

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел.. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 61-120. 

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.