назад

Що варто знати, аби відпочинок не завершився штрафом

469-1Що можна та що не можна робити, перебуваючи у лісі? Коли дозволено рибалити, а коли – ні? Які рослини віднесені до червонокнижних і яка відповідальність за їх збирання? Про це фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спілкувалися із старшокласниками Вижницької гімназії.

Площа заповідних територій та об’єктів у Чернівецькій області складає понад 103 тисячі гектарів. 14,7 тисяч гектарів природно-заповідного фонду знаходиться у Вижницькому районі. Це геологічні, гідрологічні, ботанічні, іхтіологічні пам’ятки природи, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, заповідні урочища, національний парк. Із настанням тепла жителі Вижницького району якомога більше часу намагаються проводити на свіжому повітрі, займаючись активним відпочинком – пішохідними прогулянками до лісу, риболовлею, велоподорожами. Правила поведінки у лісі, правила любительського і спортивного рибальства, відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони природи – актуальні теми, тож саме про це йшлося під час правопросвітницького заходу для учнів Вижницької гімназії.

Чи не найбільший інтерес у хлопців викликала тема рибальства. Фахівець системи безоплатної правової допомоги Богдан Чопей розповів, що любительське і спортивне рибальство на водоймах загального користування здійснюється безоплатно, без надання спеціальних дозволів.

469-2

Любительський лов риби дозволяється на водоймах загального користування з берега або з човна, вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п’яти на рибалку. Дітям до 16-ти років рибалити дозволяється лише з берега. Одна особа за добу має право виловити не більше 3 кг риби.

«Всеукраїнськi правила рибальства забороняють рибалити у верхiв’ях карпатських рiчок на так званих високогiрних дiлянках. В цих мiсцях живе, нереститься, виростає рiдкiсна риба, яка пiдлягає охоронi, бо нiде бiльше в Українi не зустрiчається — королiвська (струмкова) форель, європейський таймень (тобто дунайський лосось), харіус, – зазначив фахівець системи безоплатної правової допомоги. – У наших рiчках живе i нереститься й така червонокнижна риба, як стерлядь. Із нею рибалкам можна лише фотографуватися».

З цікавістю гімназисти слухали й про те, як поводити себе в лісі. Зокрема, вони дізналися, що у ліс забороняється заїжджати автотранспортом; не можна спалювати траву, кидати непогашені сірники, використовувати піротехнічні вироби (порушення вимог пожежної безпеки в лісі тягне за собою накладання штрафу в розмірі від 85 до 255 грн), залишати сміття (штраф за засмічення лісів відходами може становити від 425 до 850 грн); розводити багаття можна тільки у спеціально відведених лісових зонах відпочинку.

Частина лісових масивів Вижницького району знаходиться на території національного парку «Вижницький», тож правила поводження там дещо відрізняються від правил поведінки в лісах, що належать, наприклад, до лісомисливських господарств. Вони регламентуються Законом України “Про природно-заповідний фонд України” та положенням про національний парк.

Контактна інформація! Звертайтеся по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (03730) 2-31-58.
Звертайтеся по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (03738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).