назад
01.08.16

Що варто знати про свої права та обов’язки?

OkM 2016 08 01 01Для того, щоб людина поважала закон,  вона повинна не тільки його знати та розуміти, виконувати правові приписи, а й мати особисті переконання щодо необхідності цього закону, тобто володіти правовою культурою. 

Інтегратор Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Лапоног розпочала семінар, який відбувся 29 липня в Охтирському міськрайонному центрі зайнятості, розповівши, що Конституцією України кожному гарантується право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань (стаття 34).

Разом із тим, відповідно до статті 68 Конституції України кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції та законів України, не посягати на права та свободи, честь і гідність інших людей. Праву на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань відповідає обов’язок не поширювати про особу недостовірну інформацію і таку, що ганьбить її гідність, честь чи ділову репутацію.

Кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Учасникам семінару пояснили, що у зв’язку з цим статтею 32 Конституції України передбачено судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе та членів своєї сім’ї. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте та сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Марина Лапоног наголосила: «Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами та добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав та законних інтересів інших, треба добре орієнтуватися в правовому колі».

У Охтирському міськрайонному центрі зайнятості було розміщено оголошення щодо реєстрації Охтирським місцевим центром з надання БВПД громадських формувань. Таке розширення повноважень підтверджується наказом Міністерства юстиції України від 17 червня 2016 року №1717/5  «Про запровадження пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань». Проект, який запроваджується, спрямований на доступ громадян до послуг, які надаються органами юстиції.

 OkM 2016 08 01 03