назад

Що варто знати про свої права та обов’язки?

OkM 2016 08 01 01Для того, щоб людина поважала закон,  вона повинна не тільки його знати та розуміти, виконувати правові приписи, а й мати особисті переконання щодо необхідності цього закону, тобто володіти правовою культурою. 

Інтегратор Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Лапоног розпочала семінар, який відбувся 29 липня в Охтирському міськрайонному центрі зайнятості, розповівши, що Конституцією України кожному гарантується право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань (стаття 34).

Разом із тим, відповідно до статті 68 Конституції України кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції та законів України, не посягати на права та свободи, честь і гідність інших людей. Праву на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань відповідає обов’язок не поширювати про особу недостовірну інформацію і таку, що ганьбить її гідність, честь чи ділову репутацію.

Кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Учасникам семінару пояснили, що у зв’язку з цим статтею 32 Конституції України передбачено судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе та членів своєї сім’ї. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте та сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Марина Лапоног наголосила: «Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами та добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав та законних інтересів інших, треба добре орієнтуватися в правовому колі».

У Охтирському міськрайонному центрі зайнятості було розміщено оголошення щодо реєстрації Охтирським місцевим центром з надання БВПД громадських формувань. Таке розширення повноважень підтверджується наказом Міністерства юстиції України від 17 червня 2016 року №1717/5  «Про запровадження пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань». Проект, який запроваджується, спрямований на доступ громадян до послуг, які надаються органами юстиції.

 OkM 2016 08 01 03