назад
28.02.18

Щодо надання правової допомоги Віталію Захарченку

aa5bc51aa863ff2f40ad23ed66d19db3 500x31725 лютого 2018 року до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в м. Києві (далі – Регіональний центр) надійшла ухвала Печерського районного суду м. Києва від 21 лютого 2018 року № 1-кп/757/76386/17-к, якою Регіональному центру доручено призначити адвоката для здійснення захисту Захарченка Віталія Юрійовича.

 

Регіональним центром видано доручення № 026-00001291 адвокату Свінціцькому Ігорю Анатолійовичу для надання безоплатної вторинної правової допомоги Захарченку В.Ю.

Під час призначення адвоката відповідно до частини другої статті 21 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» враховувались спеціалізація адвоката, його поточний рівень навантаження та складність провадження.
________________________________________

Довідково
Відповідно до статті 17 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечує участь захисника особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, особам, які затримані за підозрою у вчиненні злочину, особам, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою, а також при здійсненні досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК) залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. Постанова/ухвала слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду про залучення захисника за призначенням є обов’язковою для виконання.

Згідно з п.1 частини першої статті 49 КПК захисник за призначенням залучається, зокрема, у разі, якщо відповідно до вимог ст. 52 Кодексу участь захисника є обов’язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника – наприклад у провадженнях щодо неповнолітніх; щодо осіб, відносно яких розглядається питання про застосування примусових заходів медичного характеру; щодо осіб, які внаслідок психічних чи фізичних вад (німі, глухі, сліпі, тощо) не здатні повною мірою реалізувати свої права; щодо осіб, які не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження; щодо осіб, стосовно яких здійснюється спеціальне досудове розслідування або спеціальне досудове провадження, а також в інших випадках, визначених статтею 52 КПК.

Також Регіональний центр надає правову допомогу засудженим особам на підставі їх звернень. За цілодобовим номером 0-800-213-103 до Регіонального центру можуть звернутися близькі родичі або члени сім’ї затриманого, якщо їм відома інформація про таке затримання.

Безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальних провадженнях надають адвокати, які пройшли конкурс, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та співпрацюють з Регіональним центром на підставі цивільно-правових угод.

Під час надання безоплатної вторинної правової допомоги призначений Регіональним центром адвокат керується кримінальним процесуальним законодавством України, Законами України «Про безоплатну правову допомогу», «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Правилами адвокатської етики, Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі.

Регіональний центр не є процесуальною стороною/ учасником процесу відповідно до Кримінального процесуального кодексу та не втручається в адвокатську діяльність.