назад

Щодо питань приватизації державного житлового фонду говорили на семінарі у Третьому одеському місцевому центрі

seminar privatisaciya 4В рамках співпраці з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги та установами, підприємствами, організаціями, 09 листопада 2017 року фахівці Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували проведення семінару на тему: «Проблемні питання приватизації державного житлового фонду».

Доповідачами на семінарі виступили працівники КП «Міське агентство з приватизації житла» начальник юридичного відділу Лариса Коваленко та адміністратор обробки даних Любов Кропивченко.

Мета проведення семінару – розглянути нормативно-правове регулювання приватизації державного житлового фонду; процедуру приватизації, а також шляхи вирішення проблем, які виникають під час приватизації житла.

На захід завітали представники Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області, Головного територіального управління юстиції в Одеській області, Київської районної адміністрації Одеської міської ради, працівники місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокати системи БПД та жителі міста Одеса, яких  цікавило дане питання.

На початку семінару Любов Кропивченко приділила увагу теоретичним основам та повідомила, що суть приватизації державного житлового фонду полягає у відчуженні на користь громадян України, тобто у їх власність, як квартир (будинків), кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, так і належних до них господарських споруд і допоміжних приміщень (підвалів, сараїв тощо) цього фонду.

До об’єктів приватизації, відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, житлові приміщення у гуртожитках (житлові кімнати, житлові блоки (секції), кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, які використовуються громадянами на умовах найму.

Любов Кропивченко звернула увагу присутніх на те, що не підлягають приватизації: квартири-музеї; квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, історико-культурних заповідників, музеїв; квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, що перебувають в аварійному стані (в яких неможливо забезпечити безпечне проживання людей) та інші.

seminar privatisaciya 2

seminar privatisaciya 1

seminar privatisaciya 3

Одним із питань, яке одразу зацікавило слухачів, було: «В якому порядку можливо приватизувати квартиру з ремонтом  в аварійному будинку?».

Працівник комунального підприємства роз’яснив, що проживаючі на законних підставах особи можуть приватизувати квартиру лише після отримання рішення Одеської міської ради, що вона являється неаварійною.

Крім того, слухачів цікавило питання щодо необхідності доплати і її розміру у випадку, коли особа одна прописана і проживає в квартирі державного житлового фонду, загальною площею 35 м2.

Любов Кропивченко повідомила, що незалежно від розміру загальної площі, безоплатно передаються у власність громадян займані ними однокімнатні квартири.

Що ж стосується двокімнатних квартир, то кожен понаднормовий квадратним метр підлягає оплаті в розмірі 18 коп.        

Слід мати на увазі, що безоплатно передаються громадянам квартири (будинки) з розрахунку санітарної норми 21 м2 загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї та додатково 10 м2 на сім’ю.

Крім того, представники агентства звернули увагу присутніх на те, що законодавством встановлено відповідний перелік квартир (будинків), які незалежно від розміру загальної площі безоплатно передаються у власність громадян.

Працівники Центру висловлюють щиру подяку представникам КП «Міське агенство з приватизації житла»: Ларисі Коваленко та Любові Кропивченко за продуктивну участь у проведенні заходу та співпрацю!

З метою отримання більш детальної інформації та консультацій з питань приватизації можна звернутись до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Тел.. +38 (048) 793-14-20.