назад

Щодо виплати допомоги на поховання консультують фахівці Першого одеського місцевого центру

dopomoga na pohovannyaСтаття 20 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  визначає, що допомога на поховання (окрім поховання громадян без роботи, громадян, померлих на виробництві в результаті нещасного випадку, та пенсіонерів) — це один зі способів забезпечення матеріальних виплат, джерелом якого є Фонд соціального страхування України.

Виплата допомоги на поховання з фондового бюджету здійснюються у випадку смерті особи, що застрахована, а також членів сім’ї особи, що утримувалися нею, до яких відносяться:

  • чоловік чи дружина;
  • неповнолітні діти, сестри, брати чи онуки, або повнолітні діти, сестри, брати чи онуки, які отримали статус інвалідів до досягнення повноліття (сестри, брати та онуки – лише якщо у них немає батьків, які є працездатними), студенти чи учні ВНЗ та середніх професійно-технічних навчальних установ, які навчаються на денній формі навчання – до віку 23 років;
  • матір чи батько;
  • дід чи баба (лише прямої лінії спорідненості).

Допомога на поховання застрахованої особи призначається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради.

Допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи призначається застрахованій особі на підставі свідоцтва про смерть, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради, та довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи.

Відповідно до статті 53 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, у разі смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується у розмірі двомісячної пенсії померлого тим особам, які здійснили поховання.

Якщо померла особа одержувала пенсію відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, то особі, яка здійснила поховання, виплачується допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати. Допомога на поховання не виплачується, якщо поховання пенсіонера здійснено за рахунок держави. Для отримання допомоги на поховання необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку.

Допомога на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, надається в розмірі, що встановлюється правлінням Фонду соціального страхування України, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Допомога на поховання призначається не пізніше дня, що настає за днем звернення, і виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від Фонду соціального страхування України відповідно до цього Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомогим. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 98. Телефон: (048) 732-18-37, (048) 732-18-38.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.