назад

Школа місцевого самоврядування розпочала свою роботу у Полтаві

DSC 0460

25-26 вересня 2018 року, у м. Полтаві, в рамках проекту «Школа місцевого самоврядування» триває практичний семінар для представників органів місцевогого самоврядування Новосанжарського та Чутівського районів. Участь у заході взяв директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

Під час семінару депутати Новосанжарського та Чутівського районів отримають нові знання у сфері вітчизняного законодавства, яке регулює роботу органів самоврядування, дізнаються про важливі нюанси роботи із бюджетом, механізми залучення інвестицій, впровадження сучасних сервісів та програм, кращі світові практики, навчаться налагоджувати комунікації.DSC 0420

«Реформа органів місцевого самоврядування вимагає від представників територіальних громад перш за все належного рівня знань норм чинного законодавства. Тому, реалізуючи першочергові завдання системи БПД у напрямі посилення правової спроможності територіальних громад, фахівці центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги Полтавщини ставлять за мету підвищити рівень правової освіти не лише окремого громадянина, а й територіальних громад в цілому», – зазначив у своїй вітальній промові Олександр Черчатий.DSC 0455

Посилення правових спроможностей територіальних громад полягає не лише у наданні безоплатної правової допомоги у вигляді правових консультацій, представлення інтересів у судах, складання документів процесуального характеру, організації роботи мобільних та дистанційних пунктів доступу до БПД у сільських радах, бібліотечних закладах, надання адресної допомоги особам, які особисто не можуть відвідати центр чи бюро, а й проведення активного правопросвітництва для цієї цільової аудиторії. Правопросвітництво проводиться шляхом проведення кущових семінарів на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині», лекцій для представників органів місцевого самоврядування на базі Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств установ і організацій, надання методичної допомоги представникам територіальних громад, розроблення методичних матеріалів щодо можливостей системи БПД.DSC 0423

«Фахівці системи безоплатної правової допомоги не лише активно підвищують правову обізнаність територіальних громад, але й активно співпрацюють з ними. Така співпраця полягає у діяльності міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення при районних адміністраціях, які здійснюють координацію правопросвітницької роботи у районах. Заступниками таких рад є представники місцевих центрів та бюро правової допомоги. Важливим елементом у такій співпраці також є робота у напрямі прийняття та виділення коштів на реалізацію програм правової освіти та правової допомоги, що забезпечують доступ до правової допомоги соціально вразливим категоріям населення», – додав очільник системи БПД області.DSC 0436

Ініціаторами семінару виступили представники Полтавської обласної Асоціації органів місцевого самоврядування спільно із Полтавським відокремленим центром Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування». Партнерами проекту також стали представники Полтавської обласної та місцевих рад, Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств установ і організацій, Регіональний центр з надання БВПД у Полтавській області, Інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського, Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації.

Довідково. Проект «Школа місцевого самоврядування» стартував у Полтаві 12 лютого поточного року тамає на меті створення підґрунтя для формування представників органів місцевого самоврядування нової генерації, які розуміється на потребах територіальних громад та здатна працювати, використовувати інноваційні інструменти для розвитку територій та поліпшення якості життя людей.

Організатори проекту планують проводити заняття за принципом багаторівневості. Програмою проекту передбачається надання учасникам знань, починаючи від азів самоврядування, які будуть викладати учням-старшокласникам, до тренінгів за участю провідних експертів в області самоврядування для депутатів та працівників виконавчих комітетів сільських, селищних рад, ОТГ. Навчання у Школі місцевого самоврядування розпочалися з березня 2018 року. Програмою передбачається проведення тренінгів, лекцій, семінарів, воркшопів (активних розвиваючих методів групової роботи), ділових ігор.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни зможуть звернувшись до відповідних місцевих центрів.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103