назад

Школа параюристів: правила безпеки в інтернет-просторі

Новітні небезпеки в інтернет-просторі, загрози протизаконного контенту, інтернет-етика – на цих питаннях була сфокусована увага студентів під час тематичного заняття у Школі параюристів, яке пройшло на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара в Міжнародний день безпечного Інтернету.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко повідомила, що День безпечного Інтернету проводиться з 2004 року в країнах Європейського Союзу під патронатом Єврокомісії з інформаційного суспільства і ЗМІ у другий вівторок лютого з метою пропаганди більш безпечного і більш відповідального використання онлайн-технологій і мобільних телефонів перш за все серед дітей і молоді. В Україні цей день відзначається з 2009 року за підтримки «Майкрософт Україна».

Говорячи про ефективність використання Інтернету, Олена Вікторівна акцентувала увагу молоді й на таких явищах, як кібербулінг та кіберцькування, онлайн-шахрайство, залежність від комп´ютерних ігор тощо.

Тож студенти на конкретних прикладах дослідили, які наслідки для дітей, молоді або людей похилого віку мають ці явища та як їм протидіяти, а відтак напрацювали правила безпечного користування Інтернетом та спілкування в мережі.

Щоб не стати жертвою комп’ютерних вірусів, шпигунських програм і різного роду інтернет-шахраїв, Олена Вікторівна порадила дотримуватися певних правил:

  • бути уважнимив Інтернеті: не можна довіряти листам і сайтам невідомого автора. Якщо є хоч якісь сумніви в їх достовірності – краще відмовитись від операції, адже адресу відправника електронного листа дуже легко підробити. Краще зателефонувати знайомому (від імені якого надіслано лист), переконавшись особисто у потребі допомоги;
  • не відкривати ніякі підозрілі посилання;
  • перевіряти правильність адреси веб-сайтів, на яких виконуєте якісь фінансові операції або вводите конфіденційну інформацію. Часто шахрайські (фішингові) сайти мають адреси дуже схожі на адреси реальних веб-сайтів, але відрізняються, наприклад, однією літерою. Банки та сервіси електронної пошти не будуть починатись з http – тільки https! (протокол шифрування переданих і отриманих даних);
  • своєчасно оновлювати операційну систему, встановлювати антивірусну програму і фаєрвол, своєчасно оновлюючи антивірусні бази;
  • заводити складні паролі (щонайменше 8 символів, де є як маленькі, так і великі літери) і не призначати один і той же пароль для всіх облікових записів.